Opgevuld varkenshaasje met aardappelen uit de oven en groentengarnituur

18 Mrt

Dit weekend kwamen enkele vrienden eten. Ik vind het zalig om de hele dag bezig te zijn in de keuken en te kokkerellen voor mensen die ik lief heb. Koken voor verschillende mensen heeft me altijd een beetje stress daardoor vergeet ik ook foto’s te nemen van mijn gerechten. Ik heb er enkel aan gedacht toen ik het hoofdgerecht op tafel zette. Hieronder kan je het recept vinden.

Afbeelding

Dit stond op het menu:

Hapje: bladerdeegtaartjes met geitenkaas, appel & honing

Voorgerecht: tartaar van zalm met radijsjes, granny smith, komkommer, rode ajuin & groene kruiden

Hoofdgerecht: Opgevuld varkenshaasje met aardappelen uit de oven en groentengarnituur

Dessert: Tarte Tatin

Ingrediënten hoofdgerecht:

Varkenshaasje:

  • 2 varkenshaasjes
  • Ontbijtspek
  • Ketchup
  • Gruyèrekaas
  • Peper & zout

Saus:

  • Aanbaksel van het vlees
  • 1/2 vleesbouillon blokje met 250 ml water
  • Demi-Glace
  • 1 el tomatenpuree
  • een goede scheut witte wijn
  • 250 ml sojaroom
  • Takje tijm & laurier
  • Peper en zout
  • Sap van 1/2 limoen

Aardappelgratin met kruiden uit de Provence:

  • 14 middelgrote aardappelen, gehalveerd
  • Enkele takjes verse tijm
  • Een takje rozemarijn
  • 2 blaadjes laurier
  • Provençaalse kruiden
  • 4 tenen look
  • Olijfolie
  • Peper & Fleur de Sel

Gevulde courgette:

  • 2 courgettes, 3 tonnetjes van gesneden en uitgehold 
  • 3 tomaten, ontveld en ontpit
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 1 fijngesneden teentje look
  • Peper & fleur de sel
  • Gedroogde oregano
  • 2 koffielepels olijven, fijngesneden
  • 1 koffielepel kappertjes, fijngesneden

De wortelen: 

  • 12 wortelen, halveren 
  • 1 el honing
  • Boter
  • Tijm
  • Peper

Bereiding hoofdgerecht: 

  1. Begin met het varkenshaasje. Maak een insnijding zodat je ze kan opvullen. Doe er peper en zout in. Je kan er eventueel beetje paprika poeder en heel klein beetje cayenne in doen. Doe er een streep ketchup in en de gruyère kaas. Vouw de varkenshaasjes terug toe en doe het spek er rond. Kleur het varkenshaasje even aan in boter. Hou het aanbaksel bij om dan later de saus te maken. Steek ze in een voorverwarmde oven van 180°C gedurenden 35 minuten. 
  2. Voor de aarappelen: halveer de aardappelen en wrijf ze in met een teentje look. Plet de rest van de teentjes look en leg ze ertussen, maar haal ze er bij het opdienen terug uit (je kan er zoveel teentjes look indoen naar eigen smaak, ik heb er een 3 tal geplet en in de ovenschotel tussen de aardappelen gelegd). Leg er ook enkele takjes tijm en rozemarijn en blaadjes laurier bij. Kruid de aardappelen met peper en fleur de sel. Strooi er ook wat provençaalse kruiden over. Doe er een goede scheut olijfolie bij en eventueel een klein beetje water. Rasp er parmezaanse kaas en pecorino over. Je kan er ook wat panko overstrooien zodat je een gegratineerd korstje krijgt. Zet de schotel 45 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C. Bedek hem met zilverpapier, haal de schotel na 45 minuten uit de oven en steek hem er nog 15 à 30 minuten in zonder zilverpapier. Je moet eens met je mes in een aardappelen stekken om te zien of ze al gaar zijn of niet.
  3. De courgettetonnetjes: Zorg dat je van elke courgette zes tonnetje hebt. Je verdeelt best elke courgette in drie en zorg dat de tonnetjes dezelfde grootte hebben. Haal het vruchtvlees uit de courgette, maar zorg dat je ze opnieuw kan opvullen. Blancheer de 6 tonnetjes even in kokend water. Bak het fijngesnipperd sjalotje en look aan in olijfolie. Snij het vruchtvlees van de courgette fijn en voeg in de pan bij het sjalotje en teentje look. Voeg nu ook de verse tomatenblokjes, de fijngesneden olijven en kappertjes erbij. Kruid af met peper en fleur de Sel en wat gedroogde oregano. Laat het mengsel even afkoelen en vul dan de tonnetjes op. Doe er een beetje panko op om te garneren. Zet het 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.
  4. De wortelen: Kook de wortelen 10 minuutjes in een kookpot met kippebouillon, ze mogen nog niet volledig gaar zijn want ze moeten nog aangebakken worden. Doe een klontje boter in een pan en bak de wortelen erin aan. Doe er tijm en peper op. Glaceer ze met honing.
  5. De saus: Voeg een eetlepel tomatenpuree bij het aanbaksel van het vlees. Doe een goede scheut witte wijn in de pan en laat even doorkoken. Voeg de vleesbouillon en demiglace erbij. Doe het takje tijm en blaadje laurier erin. Kruid af met peper en zout. Proef en voeg eventueel nog wat witte wijn en peper & zout toe. Doe op het einde de sojaroom en limoensap erbij.
  6. Serveer alles op een bord.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: