Gevulde aubergines

24 Mrt

Heerlijke gevulde aubergines met tomaten en geitenkaas. Ik heb een soort van “Caponata” gemaakt. Caponata is een zeer oud gerecht uit Sicilië (Italië). Het is een gekookte salade die traditioneel bestaat uit aubergine met bleekselderij en kappertjes in een zoetzure tomatensaus. Er zijn in de loop der tijd veel varianten ontstaan die meer ingrediënten bevatten. Je kan er eigenlijk vanalles aan toevoegen, zolang je de basis maar houdt.

2013-03-23 23.17.16

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 2 aubergines
  • 400 g tomaten, of 1 blik tomatenblokjes
  • 2 sjaloten, fijngesnipperd
  • 2 teentje look, fijngesnipperd
  • gedroogde oregano
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1 blaadje laurier
  • verse basilicum
  • 4 stengels bleekselder, in kleine blokjes
  • 1 el olijfolie
  • zwarte peper
  • 1 el kappertjes
  • 1 el zwarte of groene olijven zonder pit
  • 1 el pijnboompitten, geroosterd
  • 1 crottin de chavignol (geitenkaas)
  • versgeraspte pecorino of parmezaan

Bereiding:

  • Halveer de aubergines. Kerf ze in met een mes en steek er wat verse tijm, rozemarijn en look in. Kruid met peper & fleur de sel en besprenkel met een goede scheut olijfolie. Zet ze in een voorverwarmde van 180°C gedurende 30 à 45 minuten. 
  • Zet een pan of kommetje op het vuur met een scheutje olijfolie. Snipper het sjalotje en het teentje look en doe het in de pan. Doe er de kleine blokjes bleekselder bij en laat even stoven. Voeg de verse tomatenblokjes of uit blik toe. Doe er een takje tijm, laurier en rozemarijn bij en laat het sausje op een zacht vuurtje een 20-tal minuten pruttelen. Voeg de kappertjes en de olijven bij de saus. Je kan ze eventueel met een mes een beetje hakken. Laat de saus nog een 10-tal minuten pruttelen. Voeg op het einde verse basilicum toe aan de saus.
  • Haal de aubergines uit de oven en lepel het vruchtvlees uit met een lepel. Hak het vruchtvlees fijn en voeg bij de saus. Laat de saus nog een beetje inkoken. Proef en kruid af met peper en zout. Hou de schil van de aubergines bij om ze nadien terug te vullen met het mengsel.
  • Vul de uitgeholde aubergines met het mengsel. Brokkel er de geitenkaas over. Werk af met pijnboompitten en zet nog 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.
  • Werk af met schilfers parmezaan of pecorino en serveer.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: