Zeebarbeel met kaviaar van aubergines, gekonfijte paprika en ovengedroogde tomaten

26 Mrt

Eigenlijk ging ik vandaag bij de visboer tonijn kopen. Mijn plannen zijn veranderd toen ik tussen de zoveel lekkere vissoorten (want geloof me vis word je echt nooit beu, er zijn zoveel soorten om mee te variëren), zeebarbeel zag liggen.

Deze avond zou er zeebarbeel op het menu staan. In mijn koelkast was er nog paprika, aubergine en kerstomaten dus ik wist dat ik daarmee wel weg kon. Er is enkel wat voorbereiding aan het gerecht want vooraleer je kaviaar van aubergines hebt, moet je de aubergine toch een uurtje in de oven steken. Idem met de gekonijfte paprika en de gedroogde tomaten. Je kan die gerust op voorhand klaarmaken. Zo heb je eigenlijk geen werk meer bij het bereiden van het gerecht.

Zeebarbeel met kaviaar van aubergine en gedroogde kerstomaten

Zeebarbeel met kaviaar van aubergine en gedroogde kerstomaten

Voor 2 personen:

  • 1 rode paprika

Voor de auberginekaviaar:

  • 1 aubergine
  • 1 scheutje sojaroom
  • 1 sjalot
  • 1 teentje look
  • Sap van 1/2 citroen

Voor de gedroogde tomaten:

  • 1 pakje kerstomaten (250 gram)
  • provençaalse kruiden
  • gedroogde oregano
  • peper & fleur de sel
  • 2 à 4 zeebarbeels
  • 1 takje tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 teentje look
  • olijfolie

De vis en de afwerking:

  • 1 pakje rucola 
  • sap van 1/2 citroen
  • peper & fleur de sel
  • 2 of 4 zeebarbeelfilets
  • olijfolie

Bereiding:

De gekonfijte paprika:

  • Verwarm de oven voor op 220° C. Leg de paprika onder de grill tot de schil zwart blakert en blazen vormt. Stop ze in een plastic zak en laat ze zo afkoelen. Haal dan de schil eraf. Ik heb de paprika’s samen met de aubergine in de oven gestoken. Het lukt ook perfect om ze in een heteluchtoven op 160°C te roosteren. Laat ze er gewoon lang genoeg in zitten, ongeveer 45 à 60 minuten zoals de aubergine. 

De kaviaar van aubergines:

  • Was de aubergine en prik ze in met een vork. Leg ze 45 à 60 minuten in een voorverwarmde oven op 160°C. 
  • Snipper de sjalot en het teentje look fijn, doe er het citroensap bij.
  • Haal de aubergine uit de oven, snij ze overlangs door en lepel het vruchtvlees eruit. Pelt het fijn met een vork. Voeg het bij de sjalotjes en de knoflook en breng op smaak met peper en zout.

De gedroogde tomaten:

  • Snij de kerstomaten in twee. Pel de teentjes look en plet ze met een mes en doe ze in een ovenschaal bij de tomaten. Besprenkel de tomaten met olijfolie en strooi er Provençaalse kruiden over. Doe ook het takje tijm en rozemarijn in de schotel. Laat minstens 1 uur drogen in een voorverwarmde oven op 95°C.

Tip: Je kan wat extra tomaatjes roosteren of je kan ze de dag voordien al roosteren. Ze zijn ook heerlijk in een salade met geitenkaas!! Zo bespaar je werk. Eigenlijk is het niet echt werk, want de oven doet het werk, maar het is wel makkelijk als je wat gedroogde tomaatjes klaar staan hebt. 

De vis: 

  • De de zeebarbeel in een ovenschaal. Doe er citroensap, peper & fleur de sel op. Leg op de vissen een schepje auberginekaviaar, de gekonfijte paprika en leg de gedroogde tomaatjes er rond. Steek de vis in een voorverwarmde oven van 180°C gedurenden 12 à 15 minuten.
  • Was de rucola, besprenkel met citroensap, peper & fleur de sel. Werk de rucola af met een beetje hazelnootolie of gewone extra vierge olijfolie.
  • Serveer de vis op het bedje van rucola.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: