Aubergine met kruidenkorst en tomatentartaar en een slaatje met buffelmozzarella

3 Apr

Ik had vandaag zin in aubergines, wist in eerste instantie niet echt hoe ik ze ging klaarmaken, maar al snel kwam het idee om ze gewoon te halveren en dan met verse tijm, rozemarijn en look te laten garen in de oven en daarover een goudbruin gebakken panade met Parmezaanse kaas en peccorino. Dit in combinatie met een gemengde rucolasalade met blokjes mozzarella. In mijn koelkast lagen nog enkele sneetjes pancetta dus ik besloot ze even knapperig aan te bakken en dan te serveren over de aubergines. De vegetariërs kunnen de pancetta gewoon weglaten.

2013-04-02 21.31.45

 Ingrediënten voor 2 personen: 

De aubergine:

  • 1 aubergine
  • 1 grote teen look, geplet en gepeld
  • enkele takjes verse rozemarijn
  • grof zout (fleur de sel)
  • grof gemalen zwarte peper
  • scheutje olijfolie

De panade:

  • 30 g Parmezaanse kaas
  • 30 g Peccorino
  • Panko
  • Enkele rozemarijnblaadjes
  • Enkele takjes tijm (geen stengels), blaadjes ritsen
  • verse dille
  • verse bieslook
  • 15 à 20 zwarte olijven
  • 2 koffielepel kappertjes
  • beetje sap van een citroen
  • Peper

Slaatje van mozzarella en tomatentartaar:

  • 1 bol buffelmozzarella
  • 1 zakje rucola
  • beetje citroensap
  • 3 lente-uitjes
  • 1 chilipeper
  • 3 tomaten, ontpit en ontveld, in blokjes
  • olijfolie
  • balsamico
  • Peper & Fleur de sel

Bereiding: 

  • Was de aubergines en snij ze middendoor. Maak er kruisgewijs insnijdingen in. Steek er het lookteentje in, de takjes tijm en rozemarijn. Kruid met grof zout en wat peper van de molen. Doe er een goede scheut olijfolie over. Steek ze in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 25 minuten. 
  • Voor de panade die later op de aubergines komt, neem je de mixer of de blender. Verbrokkel de Parmezaan en Peccorino en doe in de mixer. Doe er ook de olijven, kappertjes, tijm- en rozemarijnblaadjes, dille, bieslook en de panko bij. Kruid met peper, geen zout want de olijven en kaas zijn al zout !! Doe er nog een klein beetje olijfolie en citroensap bij. Niet te veel. Het mengsel moet gewoon licht kleverig worden. Je kan er eventueel ook nog wat chilipeper bij doen als je van extra pit houdt.
  • Ontvel en ontpit de tomaten en snij ze in blokjes. Doe ze in een schaaltje samen met de fijngesnipperde lente-uitjes en chilipeper. Doe er een beetje citroensap bij, olijfolie en balsamico. Kruid met peper en fleur de sel.
  • Was de rucola en doe deze ook in een mengschaal. Verbrokkel de mozzarella en verdeel ze over de slaschotel. Doe er 2 soeplepels van de tomatentartaar bij. De rest van de tomaten komt dan over de aubergines. Meng alles voorzichtig om. Kruid eventueel nog met wat peper en fleur de sel.
  • Haal de aubergines uit de oven (haal er de grove tijm- en rozemarijntakjes en look uit). Doe er nu de panade over. En bak opnieuw 10 minuten in de oven. Zet dan nog 5 minuten de grill op zodat de panade goudbruin en krokant is.
  • Bak de pancetta knapperig in een antikleefpan. Serveer deze over de aubergines. Ik heb de pancetta samen met de tomatentartaar en de aubergines nog eens 10 minuten in de oven gestoken. Je kan dus kiezen ofwel kan je de aubergines opnieuw uit de oven halen en de rest van de tomatentartaar erover doen en nog eens 10 minutjes in de oven zetten. Of je serveert de tomatentartaar koud op de aubergines. Ik heb gekozen om de aubergines nog eens met de tomatentartaar in de oven te steken zodat de tomaatjes lauwwarm zijn. Ik had er ook nog een beetje restjes mozzarella overgestrooid.
  • Serveer met de rucolasalade. Smakelijk!

2013-04-02 21.29.22

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: