Gegrilde tonijn met tartaar van komkommer en avocado, gemarineerde komkommer en courgette

5 Apr

Opnieuw een heel zomersgerechtje. Ik ben die winter echt wel kotsbeu !!! Zowel mijn winterkledij als de winteringrediënten! Vandaar mijn recept voor vandaag: gegrilde tonijn, heeeeel gezond omdat er weinig olie aan te pas komt en toch veel smaak door de grill. Je moet enkel opletten dat je de tonijn slechts heel kort aan beide kanten op de grill legt. Tonijn is ook een vette vis die heel gezond is en vol omega3 zit. Voor de rest zit het gerecht vol groenten en dus weinig koolhydraten.

2013-04-04 20.58.59 2013-04-04 21.00.02

Ingrediënten voor 2 personen: 

Voor de gemarineerde komkommer & courgette:

  • 1/2 komkommer, in dunne plakken
  • 1/2 courgette, in dunne plakken
  • peper & fleur de sel

Marinade:

  • dragonazijn
  • olijfolie
  • arachideolie (of een neutrale olie)
  • 1 el honing
  • 1 limoen (sap + zeste)
  • bieslook
  • dille
  • munt

Voor de tartaar met tomaat & avocado:

  • 1 tomaat, ontpit & ontveld, in blokjes
  • 1 avocado, in kleine blokjes
  • 1/2 komkommer , in kleine blokjes
  • 1 kleine rode ui, gesnipperd
  • 1 rode peper, zonder zaadjes, in kleine stukjes
  • sap van 1citroen
  • dille
  • bieslook
  • peper & fleur de sel
  • sojasaus
  • dragonazijn
  • olijfolie extra vierge
  • een heel klein beetje sesamolie

Voor de tonijn:

  • 2 stukken tonijn, ongeveer 150 g
  • peper
  • afwerking: fleur de sel

Bereiding:

  • Maak de marinade met olijfolie, arachideolie, limoensap, limoenzeste, honing, peper & fleur de sel en de verse kruiden. Ik heb er niet echt hoeveelheden op gezet omdat ik de marinade op mijn gevoel en smaak heb gemaakt. Voor een zoetere marinade kan je er iets meer honing in doen of als je liever een zure marinade hebt, dan doe je er wat meer azijn en citroensap in. 
  • Doe de fijne reepjes komkommer en courgette in een mengschaal. Kruid ze nog eens met peper en fleur de sel. Doe de marinade erbij en laat even in de koelkast staan gedurende 15 minuten. (zie foto onderaan)
  • Maak nu de tartaar: snij de rode ui en pepertje in heel fijne stukjes. Ik heb er de zaadjes van de peper niet bij gedaan. Ontvel en ontpit de tomaat en snij ze in kleine blokjes. Doe ook de kleine komkommerstukjes en avocadostukjes erbij. Doe ze ook in de mengkom.Doe goed wat citroensap op de avocado zodat hij niet verkleurd. Doe de rest van het sap in de mengkom.
  • Werk de tartaar af met olijfolie, dragonazijn, beetje sojasaus en heel klein beetje sesamolie (sesamolie heeft een zeer uitgesproken smaak dus echt maar klein koffielepeltje bij doen, tenzij je er natuurlijk verzot op bent 🙂 ) Doe er ook de verse bieslook en dille bij. Proef en kruid eventueel nog bij met peper & fleur de sel.
  • Zet de grillpan om een heel hoog vuur en grill de tonijn. Niet te lang zodat hij nog mooi rosé blijft vanbinnen.
  • Dresseer en doe over de tonijn op het bord nog een beetje fleur de sel.
2013-04-04 21.00.55

Dit zijn de gemarineerde courgette en komkommerslierten.

 

Advertenties

Eén reactie to “Gegrilde tonijn met tartaar van komkommer en avocado, gemarineerde komkommer en courgette”

  1. Nell Nijssen april 5, 2013 bij 6:30 pm #

    Ik ben vooral gecharmeerd door je avocado-tomaat-tartaartje! Jeuh!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: