Viscurry met scampi’s en rijst

14 Apr

Dit gerechtje is gebaseerd op een recept van Jeroen Meus, mits enkele aanpassingen want ik kan echt nooit voor de volle 100% een recept volgen. Meestal laat ik bepaalde ingrediënten weg of voeg ik er extra aan toe, altijd afhankelijk van wat ik in huis heb. Hier heb ik nog sluimererwten, paprika en bloemkool toegevoegd, gewoon omdat ik nog restjes in de koelkast had. De gember en limoenblaadjes had ik niet in huis dus deze heb ik weg gelaten en de curry heb ik enkel gemaakt met scampi’s in plaats van witte vis en gamba’s.

2013-04-13 19.03.09

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 12 grote scampi’s
  • 1 grote sjalot, in reepjes
  • 1 teentje look, geplet en fijngesneden
  • 1/4 broccoli, in kleine roosjes
  • 1/4 bloemkool, in kleine roosjes
  • 1/2 pakje sluimererwten, gehalveerd
  • 2 stengels bleekselder, fijne reepjes
  • 1/2 rode paprika, in reepjes
  • 1/2 gele paprika, in reepjes
  • 1/2 oranje paprika, in reepjes
  • 1 stengel citroengras
  • enkel takjes koriander
  • 100 ml witte wijn
  • 2 dl kokosmelk
  • 2 koffielepels groene currypasta (naar smaak)
  • 1 scheutje vissaus
  • olijfolie
  • peper & fleur de sel
  • 1 zakje bruine rijst

Bereiding: 

  • Ontdooi de scampi’s, indien ze diepgevroren zijn. Maak ze schoon. Haal er dus zeker het darmkanaal uit. 
  • Verhit een scheut olijfolie in een stoofpot. Bak de scampi’s kort op matig vuur en kruid ze tussendoor met zwarte peper en een beetje zout. Bak ze heel kort, want ze gaan straks verder garen in de saus. Haal ze uit de pot en zet ze opzij.
  • Pel de sjalotten en snij  in reepjes. Pel de look en plet de teen tot pulp. Stoof ze aan in de pot waarin de scampi’s kort gebakken werden.
  • Spoel de stengels selder en haal de taaie vezels eruit. Snij ze in lange dunne reepjes. Doe de selder in de pot samen met de gekneusde stengel citroengras.
  • Doe er nu ook de reepjes paprika’s bij. Ik heb de paprika’s geschild en in lange reepjes gesneden.
  • Voeg ook de sluimererwten toe aan de stoofpot en laat alles 2 minuten stoven.
  • Voeg er kort nadien de witte wijn bij. Laat de alcohol wegkoken en giet vervolgens de kokosmelk in de pot.
  • Doe nu ook de roosjes broccoli en bloemkool erbij.
  • Schep een beetje groene currypasta in de bereiding. Begin voorzichtig en voeg meer curry pasta toe naar smaak. Je kan er eventueel ook wat kurkuma en currypoeder aan toevoegen als je dat wenst.
  • Bereid intussen ook de rijst. Ik neem dikwijls volkorenrijst, zeker geen snelkookrijst nemen want daarin zit niets van voedingsstoffen. Basmati of wilde rijst is ook zeer lekker. De rijst moet ongeveer 20 minuten koken.
  • Voeg de laatste 5 minuten de scampi’s toe. Kijk even of de broccoli en bloemkool beetgaar zijn.
  • Voeg ook wat fijngesneden kruiden toe zoals bladpeterselie en koriander. Doe niet alles in de pot, hou nog een beetje over om te serveren.
  • Kruid de pot curry met een scheutje vissaus. Het heeft wat extra oosters karakter.
  • Serveer met de rijst in diepe borden. Smakelijk.

2013-04-13 19.03.04 2013-04-13 19.03.37

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: