Geroosterde aspergesalade met geitenkaas & pancetta

16 Apr

Asperges, ik ben er dol op! Spijtig dat het aspergeseizoen slechts zo kort is, meestal maar 2 maanden.

Ik denk dat witte asperges nog het meest worden klaargemaakt, maar de groene zijn zeker het proeven waard. Ik vind ze zelfs nog lekkerder. Groene asperges worden meer gebruikt in Italië, de witte asperges meer in Noordwest Europa. Je hoeft de groene zelfs niet te schillen, enkel het harde gedeelte onderaan verwijderen. Witte en groene asperges zijn in feite een en dezelfde plant, maar groene asperges worden tijdens de groei niet bedekt met aarde en kleuren dus mooi groen en hebben zonlicht gezien. Rauw smaken de ‘groene toverstokjes’ verrassend lekker: erg sappig, licht zoet en met een uitgesproken grasachtige smaak.

Asperges zijn zeer caloriearm en bevatten een hoog vitamine C gehalte. De asperge bevordert de werking van het zenuwstelstel en het immuunsysteem, vermindert vermoeidheid, verbetert de ijzer-opname en beschermt het DNA (erfelijk materiaal). Naast vezels en vitamine C leveren asperges, net zoals alle andere groenten, nog een rijk arsenaal aan andere vitaminen, mineralen en bioactieve stoffen.

foto-2

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 1 bosje groene asperges
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 takje tijm
  • 4 dunne sneetjes pancetta
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1/2 citroen
  • olijfolie
  • zeezout & zwarte peper
  • 1 crottin de chèvre (geitenkaas)
  • 1 el pijnboompitten
  • 1 zakje rucola
  • 2 eieren

Vinaigrette:

  • 3 el olijfolie
  • 1 el hazelnootolie
  • 1,5 el dragonazijn
  • 1 tl graanmosterd
  • peper & fleur de sel
  • 1 fijngesneden lente-uitje
  • groene kruiden: bieslook, basilicum & dragon, fijngesnipperd

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Verwijder de harde kant van de asperges. Je mag de asperges ook eerst een minuut koken in water want als je ze enkel in de oven gaart, kunnen ze soms wat hard blijven. 
  • Neem de asperges, leg er een takje rozemarijn en tijm bij. Leg de pancetta op de asperges. Leg in de braadslede een halve citroen bij. Sprenkel er een heel klein beetje olijfolie over en bak ze in de voorverwarmde oven gedurende 10 minuten.
  • Kook ondertussen het ei hard. Ik neem altijd 8 minuten voor een hard gekookt ei, zo is het vanbinnen nog een klein beetje smeuïg.
  • Haal de braadslede uit de oven en knijp er de geroosterde citroen over uit (hou nog een beetje sap over voor bij de vinaigrette). Brokkel de geitenkaas in kleine stukjes en doe ze bij de asperges en pancetta in de braadslede. Kruid eventueel nog met peper & fleur de sel en gedroogde tijm. Zet de schotel nog 10 minuten in de oven.
  • Was de rucola en doe hem in een mengschaal. Kruid hem met een beetje peper & fleur de sel.
  • Maak de vinaigrette terwijl de asperges in de oven zitten: klop de olijfolie, azijn en mosterd door elkaar en breng op smaak met peper & fleur de sel. Doe er de fijngesneden groene kruiden en het lente-uitje bij. Doe er nog wat citroensap bij (die van bij de asperges).
  • Rooster de pijnboompitten in een koekenpan en strooi ze over  de rucola op een bord. Haal de asperges uit de oven en serveer ze met de rucola en de vinaigrette.

foto-4

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: