Groene asperges en gele courgette, geitenkaas en pancetta uit de oven met amandelvinaigrette

9 Mei

Dit is een ongelofelijk lekker groentegerecht. Vegetariërs kunnen de pancetta gewoon weglaten, maar toch vind ik  dat die pancetta het gerecht echt wel lekkerder maakt door de krokante toetst. Pancetta en geitenkaas is ook een perfecte match ! Al deze groenten vermengd met de amandelvinaigrette geven het gerecht pas echt body! De smaak van de geroosterde amandelen in de vinaigrette is echt overheerlijk ! Probeer het maar eens, je zult het zeker beamen.

2013-05-08 20.54.36

2013-05-08 19.13.31

Ingrediënten voor 2 personen: 

  • 1 bundel groene asperges
  • 1/2 gele courgette, in grove blokjes
  • 4 artisjokharten, op olie, in stukjes
  • 1 crottin de chavignol, in stukjes
  • 4 sneetjes pancetta, in stukjes
  • versgemalen zwarte peper & fleur de sel
  • olijfolie
  • Voor de afwerking: geraspte peccorinoschilfers

Voor het slaatje:

  • gemengde salade (kropsla, veldsla & rucola)
  • 20-tal kerstomaatjes, gehalveerd
  • beetje sap van een citroen
  • balsamico
  • hazelnootolie
  • versgemalen zwarte peper & fleur de sel

Voor de amandelvinaigrette:

  • 10-tal amandelen, geroosterd
  • 20-tal zwarte ontpitte olijven
  • 1 koffielepel kappertjes, afgespoeld
  • 1 teentje look
  • 5-tal ansjovisen, op olie
  • handje platte peterselie
  • handje verse basilicum
  • 1/2 citroen (sap)
  • 100 ml olijfolie
  • zwarte peper

Bereiding:

  • Snij ca. 4 cm van de onderkant van de asperges af en snij ze in twee. Zet een kom koud water op het vuur met een goede snuif zout en leg de asperges erin. Laat het water koken en zet het af als het kookt. Haal ze na 5 à 10 minuten uit het water.
  • Doe de asperges samen met de courgetteblokjes in een ovenschotel en kruid met zwarte peper en overgiet met een klein scheutje olijfolie. Zet de schotel in een voorverwarmde oven op 180°C gedurenden 10 minuten.
  • Maak ondertussen de amandelvinaigrette: doe de geroosterde amandelen in een blender samen met het teentje look, de ansjovis, de olijven, de kappertjes, de platte peterselie en de basilicum. Kruid met peper (geen zout want ansjovis en olijven zijn al redelijk zout). Doe er wat citroensap en olijfolie bij. Mix alles, maar niet te lang. Zorg dat er nog wat textuur in zit. Proef en voeg eventueel nog wat ingrediënten toe.
  • Haal na 10 minuten de asperges- en courgetteschotel uit de oven. Doe de amandelvinaigrette over de asperges en courgettestukjes. Doe er ook de stukjes artisjok bij, geitenkaas en pancetta. Zet de schotel opnieuw 10 minuten in de oven en zet daarna nog een 5-tal minuutjes de grill aan.
  • Maak ondertussen het slaatje: doe wat rucola, veldsla en kropsla (de slahartjes zijn het lekkerst van de krop salade) in een serveerschaal samen met de gehalveerde kerstomaatjes. Voeg daar wat citroensap, balsamico en hazelnoot olie bij.
  • Serveer de salade bij de asperges- courgetteschotel.

2013-05-08 20.58.44

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: