Gemarineerde kip met quinoa van courgette, komkommer en avocado

16 Mei

Quinoa ik ben er dol op ! Het is niet alleen heel lekker, maar ook nog eens super gezond! Ideaal om eens couscous of taboulé  te vervangen door quinoa. Het is ook een voedzaam alternatief voor rijst of aardappelen.

2013-05-09 19.31.31 quinoa met gemarineerde kip

Ingrediënten voor 2 personen:

Voor de quinoa:

  • 1/2 courgette, in kleine blokjes
  • handvol munt, gesnipperd
  • 1/2 komkommer, in kleine blokjes
  • enkele takjes dille, fijngesneden
  • zwarte peper & fleur de sel
  • olijfolie
  • dragonazijn
  • sap van 1 citroen + zeste
  • 1 rijpe avocado, in blokjes
  • 20 olijven, gehalveerd
  • bieslook, fijngesneden
  • 120 g quinoa
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • 1 teentje look, fijngesneden
  • ras-el-hanout
  • kurkumma
  • paprikapoeder
  • beetje cayennepeper
  • 250 ml kippebouillon
  • voor de afwerking: verse bladpeterselie, gesnipperd

Voor de gemarineerde kip:

  • 2 kippenbouten
  • kurkumma
  • cayennepeper
  • ras-el-hanout
  • paprikapoeder
  • 2 koffielepels honing
  • 1 koffielepel graanmosterd
  • 4 el olijfolie
  • 2 el sojasaus
  • sap van 1 citroen + zeste

Bereiding: 

Voorbereiding: 

  • Voor de gemarineerde kip: leg de kippenbouten in een ovenschaal en doe alle ingrediënten voor de marinade erbij. Laat ongeveer een halve dag in de koelkast staan.
  • De courgette en komkommer heb ik ook gemarineerd. Ik heb een schaaltje genomen en daar de blokjes courgette, munt, wat bieslook, sap van 1/2 citroen + zeste, scheutje dragonazijn en wat olijfolie in gedaan. Kruid met peper & fleur de sel. Dit mengsel heb ik ook een halve dag laten staan. Neem dan een ander schaaltje voor de komkommerblokjes. Doe er de dille bij, wat bieslook, sap van de andere helft van de citroen + zeste, beetje dragonazijn en wat olijfolie. Kruiden met peper & fleur de sel. Zet het ook een halve dag weg in de koelkast.

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Als de oven warm is, zet je de kippenbouten er 25 à 35 minuten in.
  • Voor de quinoa stoof je eerst een gesnipperd sjalotje en teentje look aan in wat olijfolie op middenhoog vuur. Doe er dan de quinoa bij en roer even om. Kruid met cayennepeper (voorzichtig, niet te veel), kurkuma, ras-el-hanout en paprikapoeder. Roer nog even om en voeg er dan de kippebouillon bij. Laat ongeveer 12 minuten sudderen op halfhoog vuur. Als je ziet dat het vocht verdwijnt, kan je er altijd wat extra water of bouillon aan toevoegen.
  • Snij ondertussen de avocado in blokjes en doe hem in een mengschaal (je kan er eventueel nog wat limoensap aan toevoegen), samen met de gemarineerde courgette en komkommer. Halveer de olijven en doe ze erbij. Voeg er op het laatste de quinoa bij. Proef en kruid eventueel nog wat bij met peper & zout. Ik vind quinoa het lekkerst als hij lauw geserveerd wordt, maar aangezien de groenten koud zijn, kan je hem eigenlijk direct serveren.
  • Kijk of de kip gaar is en serveer alles op een bord. Werk af met wat verse bladpeterselie. Smakelijk!
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: