Salade van asperges met prosciutto, tomaten, feta en sauce vierge

20 Mei

Asperges, ik kan er echt geen genoeg van krijgen !! Ik vind zowel de groene als de witte asperges heerlijk. Een goeie tip om asperges te bereiden vind je hier.

Vanavond asperges op z’n Italiaans. Ik werk met twee soorten tomaten. De gewone trostomaten gebruik ik voor de sauce vierge. De San Marzano tomaten serveer ik gewoon koud bij de salade. Ik heb ze ook ontveld, maar hoef je eigenlijk niet te doen. Ik deed het omdat ik toch water moest opzetten om de 2 andere trostomaten te ontvellen dus kon ik evengoed de San Marzano tomaten erbij doen. San Marzano is een flesvormige, geurige tomaat. Hij is lekker vlezig en heeft een zoetere smaak. Zeker eens de moeite om te proberen. Je vindt ze nu al volop in de supermarkt.

Asperges met prosciutto, feta, tomaten en sauce vierge

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 1 bundel witte asperges, schoongemaakt
  • 4 sneetje prosciutto, in stukjes getrokken
  • 2 san marzano tomaten, ontveld, in vieren gesneden (met zaadjes er nog in)
  • gemengde salade naar keuze (rucola, kropsla, krulandijvie)
  • 1/2 limoen, het sap
  • versgemalen zwarte peper & fleur de sel
  • 1/2 blokje feta

Voor de sauce vierge:

  • 150 ml olijfolie, goede kwaliteit
  • scheutje balsamico
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1/2 rode ui, fijngesnipperd
  • 2 trostomaten, ontveld en ontpit, in blokjes gesneden
  • 20 zwarte ontpitte olijven, in vieren gesneden
  • een handvol basilicumblaadjes, fijngesneden
  • een handvol bieslook, fijngesneden
  • sap van 1/2 limoen
  • versgemalen zwarte peper & fleur de sel

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Zet een kom met water op het vuur en doe er een goede snuif zout in. Schil de asperges met een dunschiller en snij ze in tweeën. Doe ze in de kom met kokend water en laat ze ongeveer 5 minuten koken. Zet het water dan af en laat ze nog een tweetal minuutjes rusten in het warme water. Giet ze af en spoel ze even onder koud water om het gaarproces te stoppen.
  • Voor de sauce vierge: Ontpit en ontvel de 2 trostomaten en snij ze in blokjes. De 2 andere san marzano tomaten hoef je enkel te ontvellen (die komen in vieren op het bord samen met de salade). Doe 1 el olijfolie in een kom en bak de gesnipperde rode ui en look even aan. Zet dan het vuur op een lage stand en doe er de tomatenblokjes en olijven bij samen met de rest van de olijfolie, een scheutje balsamico en het sap van de limoen. Voeg op het laatste de verse bieslook en basilicum bij en kruid af met peper & fleur de sel. Zorg dat het mengsel niet te warm wordt, het is de bedoeling dat het lauw over de asperges geserveerd wordt.
  • Leg de gescheurde ham op de bakplaat samen met de asperges. Zet het een kleine 10 minuten in de voorverwarmde oven. Leg er na 10 minuten de plak feta bij en zet nu nog 5 minuten onder de gril zodat alles wat krokanter wordt.
  • Leg de salade en san marzano tomaten op een bord. Leg daarop de asperges, de krokante ham en de feta die je in stukjes breekt. Werk af met de sauce vierge. Smakelijk.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: