Lentegroenten met vinaigrette van tomaat, olijven en kappertjes

31 Mei

Voor dit gerecht heb ik mijn inspiratie gehaald uit het boek van Claudia Roden ‘De smaken van Spanje’. Dit boek is een een aanrader! Er staan overheerlijke recepten in en mooie meeslepende verhalen over de mensen, streek, cultuur en religie van een land. Dat maakt voor mij een kookboek leuk als er eigen verhalen in staan en niet enkel alleen een recept.

Dit gerechtje is puur veggie. Heerlijk !

groenten met vinaigrette

Ingrediënten voor 2 à 4 personen:

  • 4 jonge preien, in grove stukken
  • 8-tal witte asperges, gehalveerd
  • 3 stengels selder, in grove stukken
  • 1 wortel, in grove stukken
  • 1/2 venkel, in repen
  • 3 verse kleine artisjokharten of diepgevroren en ontdooide artisjokbodems; of gewoon uit blik op olie
  • zout & 1 takje tijm
  • afwerking: schilfers parmezaan

Voor de vinaigrette:

  • 5 el extra olijfolie vierge
  • 2 el wittewijnazijn of sap van 1/2 citroen
  • zout & peper
  • 1 koffielepel kappertjes, fijngesneden
  • 1/2 rode ui, fijngesneden
  • 10-tal zwarte olijven, gehalveerd
  • 2 el fijngehakte bladpeterselie
  • 1 stevige tomaat, kleingesneden
  • 1 hardgekookt ei, gepeld en fijngehakt

Bereiding:

  • Snij de preien bij, maak ze schoon, verwijder het groen en snij het wit in drie stukken. Maak de selderstengels schoon en snij ze in grove stukken. Schil de witte asperges met een dunschiller en snij het harde uiteinde van de asperges. Snij de artisjokbodems of -harten doormidden. Als je artisjokken op olie gebruikt, hoef je die niet mee te koken; dan kan je die gewoon op het laatste moment door de groenten mengen.
  • Breng een grote pan water met zout aan de kook en doe de stukken wortel, selder en venkel. Laat ze 5 à 10 minuten pruttelen en voeg de artisjokken toe (indien ze diepgevroren zijn). Doe er dan de asperges en de prei bij en laat alles nog 5-10 minuten pruttelen: alle groenten moeten gaar zijn. Laat goed uitlekken en schik ze op een grote schaal. Als je artisjokken op olie gebruikt, kan je die nu door de groenten mengen.
  • Maak de vinaigrette terwijl de groenten nog warm zijn. Klop de olie met de azijn of het citroensap (of je kan ook beiden gebruiken; ik hou wel van wat zurigheid in de vinaigrette) en wat zout en peper in een kom. Roer er de peterselie, tomaat, kappertjes, fijngesneden ui, gehalveerde olijven en stukjes ei door, giet de saus over de groenten en roer om alles goed te mengen. Je kan het ei ook in grovere stukken snijden en gewoon bij de groenten mengen i.p.v. door de vinaigrette.
  • Werk af met parmezaansnippers

Lentegroenten met vinaigrette groenten met vinaigrette

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: