Ratjetoe van lentegroenten

4 Jun

Claudia Roden: “Deze verrukkelijke combinatie van groene groenten in een kletsnatte saus is een van de grote Spaanse groentegerechten en een specialiteit van de streken links en rechts van de Ebro. De meeste moderne koks koken de groenten al dente gaar, maar ik eet ze liever op de traditionele manier: langer gekookt, zacht en in een heerlijk dunne wijnsaus die licht gebonden is met een klein beetje bloem. U kunt de verhoudingen aanpassen. Het gerecht is pefrect als eerste gang maar kan ook als bijgerecht dienen en is dan genoeg voor 6 personen. De kleine stukjes ham geven er een traditioneel Spaans accent aan. Maak het in de lente met verse groente, maar ook met diepvriesgroente wordt het erg lekker.”

bron: Claudia Roden 'De smaken van Spanje'

bron: Claudia Roden ‘De smaken van Spanje’

Ingrediënten voor 4-6 personen:

  • 6 dl kippenbouillon
  • 250 g gedopte tuinbonen (vers of diepgevroren en ontdooid)
  • 4 verse artisjokbodems of kleine -hartjes of diepgevroren en ontdooid, doormidden
  • 250 g asperges, zonder harde uiteinden
  • 250 g doperwten
  • zout
  • 1/2 middelgrote ui, geschild en gesnipperd
  • 2 el olijfolie
  • 1 teen knoflook, geschild en fijngehakt
  • 2 dunne plakjes serranoham, fijngehakt
  • 1,5 el bloem
  • 2,5 dl niet te droge witte wijn

Bereiding:

  • Breng de bouillon in een grote pan aan de kook en laat er de tuinbonen 5 minuten in pruttelen. Voeg de artisjokharten of -bodems toe en laat ze 5 minuten mee pruttelen. Doe de asperges erbij, hou ze 5 minuten op het vuur en voeg de erwten toe. Kook alle groenten net gaar en voeg wat zout toe.
  • Maak ondertussen de saus. Fruit de ui in een kleinere pan met de olie op een laag vuur en laat ze al roerend zacht worden. Doe de knoflook en ham of spek erbij en roer 1 minuut. Roer de bloem erdoor tot die een beetje kleur krijgt en voeg krachtig roerend beetje bij beetje de wijn toe.
  • Laat de saus al roerend in een paar minuten een beetje binden en schep er dan 2 soeplepels bouillon van de groenten bij. Roer energiek en hou de pan nog 8-10 minuten op het vuur. Giet de saus over de groenten, schud aan de pan en kook alle groenten heel gaar.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: