Sardienen in escabèche

4 Jun

Claudia Roden: “Escabèche was oorspronkelijk een manier om wild zoals patrijs of konijn te conserveren. Ook vissen als sardienen, makreel en tonijn werden zo behandeld, maar het is inmiddels op zichzelf al een delicatesse geworden. Vraag de visman om de sardienen te schubben en leeg te halen en de koppen en ruggengraten te verwijderen. Eenmaal ingelegd zijn de sardienen in de koelkast wekenlang houdbaar. Maak ze minstens 1 dag voordat u ze wilt eten. Reken 2-3 sardienen per persoon als voorgerecht, desgewenst op geroosterd brood.”

bron: Claudia Roden 'De smaken van Spanje'

bron: Claudia Roden ‘De smaken van Spanje’

Ingrediënten voor ca. 16 stuks:

  • 1 kg sardienen, geschubd, zonder kop, leeggehaald en zonder ruggengraat
  • 1,5 dl droge witte wijn (of gemengd met wat moscatel
  • 1,5 dl witte wijnazijn
  • 1,5 dl olijfolie
  • zout
  • 3 tenen knoflook, geschild
  • 2 laurierblaadjes
  • 10 zwarte peperkorrels
  • takje tijm of oregano

Bereiding:

  • Leg de sardienen in lagen in een brede pan. Meng de wijn, azijn en de olijfolie in een kom en voeg wat zout toe. Roer de knoflook, laurier, peperkorrels en tijm of oregano erdoor en giet deze marinade over de visjes.
  • Als ze niet helemaal bedekt zijn, voegt u gelijke hoeveelheden van de drie vloeistoffen toe.
  • Breng alles aan de kook en laat het niet langer dan 3-5 minuten pruttelen. Laat ze in de pan afkoelen en breng ze over naar een schaal van gals of aardewerk. Haal de schaal 1 uur voor het opdienen uit de koelkast omdat de olie in de marinade dik wordt van de kou.

Tip: Doe 1/2 koffielepel mild paprikapoeder bij de marinade. Als u geen zoete moscatelwijn hebt, kunt u 1/2-1 theelepel suiker toevoegen. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: