Spinaziesoep met kikkererwten

6 Jun

Claudia Roden: “Dit is de Castiliaanse versie van een dikke soep die in veel delen van Spanje tijdens de vasten wordt gegeten. Op andere momenten in het jaar kunnen ham of spek worden toegevoegd. Het is een verrassend heerlijke en voedzame soep met een rijke textuur en een intrigerende smaak dankzij de pasta van gebakken brood, knoflook en specerijen die er aan het eind doorheen worden geroerd. In diverse delen van het land worden versies van deze soep opgediend in tapasbars. De supermarkten verkopen spinazie met heel dunne steeltjes. Verwijder de hardste stelen van wilde spinazie en was de rest goed. U hebt hoe dan ook een ruime pan nodig, want versie spinazie neemt veel ruimte in beslag en slinkt tot heel weinig”.

bron: Claudia Roden 'De smaken van Spanje'

bron: Claudia Roden ‘De smaken van Spanje’

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 3 middelgrote aardappels (500gr)
  • 800 g kikkererwten uit blik, uitgelekt
  • 1 l groente- of kippenbouillon van 1 blokje
  • 500 g spinazie
  • 1 el rode- of wittewijnazijn
  • zout
  • 4 el olijfolie
  • 4-5 tenen knoflook, geschild
  • 2 sneden brood, zonder korst
  • 1 tl mild paprikapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • eventueel: mespunt chili- of cayennepeper
  • 2 hardgekookte eideren, gepeld (hou de dooiers apart en hak de eiwitten fijn)

Bereiding:

  • Doe de aardappels en kikkererwten in een grote pan met ongeveer 3/4 l bouillon. Laat alles 10 minuten afgedekt pruttelen. Leg de verse spinazie erop en sluit de pan. Verse bladeren worden snel zacht en slinken sterk. Roer ze erdoor. Voeg azijn en zout toe en hou de pan nog 10 minuten op het vuur.
  • Verhit de olie in een koekenpan en bak de hele tenen knoflook en het brood op niet al te hoog vuur; laat ze al roerend goudbruin worden. Hou ze goed in het oog, want ze worden heel gauw bruin. Laat ze op keukenpapier uitlekken en draai er in de keukenmachine met paprikapoeder, komijn en eventueel chilipeper een pasta van. Voeg de dooiers toe en zet de machine weer aan. Giet er beetje bij beetje de rest van de bouillon bij en draai er een dunne massa van. Roer deze door de soep en controleer de smaak. Laat alles nog 10 minuten pruttelen, roer de hardgekookte eiwitten erdoor en verhit het geheel.
  • Voeg voor het opdienen zo nodig nog wat water toe, maar het moet wel een dikke soep blijven.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: