Kabeljauwhaasje met tapenade, tomaat en courgette

10 Jun

De kabeljauw is een magere vissoort die veel eiwitten, vitaminen en mineralen bevat. Het vet in de lever van kabeljauw is rijk aan vitamine D en is vooral bekend als ‘levertraan’. Een heel gezond gerechtje dus! De kabeljauw heb ik gestreken met tomatentapenade. Je vind het recept hier. Mocht je geen zin hebben om zelf tapenade te maken, bestaan er ook heel veel lekkere alternatieven uit een potje. Natuurlijk is het altijd gezonder om de tapenade zelf te maken, zo zitten er zeker geen E-nummers in! Als ik weinig tijd heb, gebruik ik soms ook tapenade uit een potje, maar ik probeer het te vermijden.

Ik serveer de vis met courgettes en tomaten uit de oven, een lekker sausje op basis van honing, olijfolie en balsamico en wat rucola.

courgette- en tomatenschotel

Bijgerecht: courgette- en tomatenschotel. Serveer met kabeljauw met tapenade.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 courgette, in dunne plakjes
  • 1 vleestomaat, in dunne plakjes
  • 10-tal zwarte olijven, gehalveerd en ontpit
  • 1/2 bakje kerstomaatjes, gehalveerd
  • gedroogde oregano
  • gedroogde marjolein
  • 300 g kabeljauw, in twee stukken
  • tomatentapenade (om de vis mee te bestrijken)
  • 1 el honing
  • 2 el balsamicoazijn
  • 3 el olijfolie
  • 2 takjes tijm, fijngesneden
  • sap van een citroen

Bereiding:

  • Snij de courgette en tomaat in dunne plakjes. Leg ze in een ovenschotel met afwisselend een laag courgetteplakken en daarop een laag tomatenplakjes. Kruid de lagen af en toe met wat peper & fleur de sel. Hou nog 2 plakjes tomaat over en 1 plakje courgette om op het kabeljauwhaasje te doen.
  • Doe in de schotel ook de kerstomaatjes en olijven. Kruid nog met wat peper en zout, gedroogde oregano en marjolein. Zet de ovenschotel in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 30 minuten.

Courgette- en tomatenschotel

  • Neem nog een ovenschotel en leg de vis erin. Bestrijk de 2 stukjes kabeljauw met tomatentapenade. Leg daarop een plakje tomaat en een plakje courgette. Kruid met peper en fleur de sel. Overgiet met een scheutje olijfolie en wat citroensap. Zet de vis in een oven op 180°C gedurende 15 minuten.

kabeljauwhaasje met tapenade, tomaat en courgette

  • Karameliseer de honing, voeg de olijfolie, de balsamicoazijn en de fijngehakte tijm toe. Voeg eventueel een scheutje water toe als het sausje iets te dik wordt.
  • Schik het visstapeltje op een bord, overgiet met de saus en wat fijngesneden basilicum. Dien op met de courgettes en tomaten uit de oven.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: