Zomersalade met gekonfijte kerstomaten en paprika, meloen, verse geitenkaas en pancetta

13 Jun

‘Meloen met hesp’ kent iedereen. Het zoete van de meloen en het zoute van de ham vullen mekaar zo mooi aan, dat het een klassieker is die blijft scoren. Op basis van deze gedachte heb ik een salade gemaakt. In plaats van rauwe ham heb ik pancetta gebruikt. Pancetta, geitenkaas en gekonfijte paprika gaan heel goed samen. Je kan de geitenkaas ook vervangen door mozzarellaballetjes. Voor dit gerecht heb ik mijn inspiratie gehaald uit het boek van Petra Vandewouer ‘Een Tafel in de Zon’. Ik heb het een beetje aangepast door er wat olijven, artisjokharten en parmezaankoekjes aan toe te voegen. Voor de parmezaankoekjes heb ik gewoon wat geraspte parmezaan laten bakken in de oven. Ze zorgen voor een krokante toets in het gerecht.

salade van gekonfijte kerstomaten en paprika, meloen, verse geitenkaas en pancetta

Ingrediënten voor 2 personen:

  • gemengde salade: bijv. krulandijvie, veldsla en wat rucola
  • 20 kerstomaatjes
  • suiker
  • 1/2 rijpe meloen (cavaillon)
  • 10 sneetje pancetta
  • 10 artisjokharten, uit blik
  • 15-tal zwarte olijven, ontpit en gehalveerd
  • 1 rode paprika, gekonfijt
  • parmezaankoekjes
  • balsamicoazijn
  • 150 g verse geitenkaas, in stukjes
  • peper & fleur de sel
  • korianderzaadjes, gemalen
  • enkele basilicumblaadjes
  • sap van 1/2 meloen
  • olijfolie
  • hazelnootolie
  • balsamico

Bereiding:

De paprika en kerstomaatjes konfijten:

  • Verwarm de oven voor op 200° C. Leg de paprika onder de grill tot de schil zwart blakert en blazen vormt. Stop ze in een plastic zak en laat ze zo afkoelen. Haal dan de schil en zaadlijsten eraf. Snij de paprika in blokjes.
  • Leg de kerstomaatjes in een ovenschaal en zet ze een aantal minuten in een oven op 180°C tot ze een beetje barsten. Bestrooi ze met een heel klein beetje suiker en laat afkoelen.

Voor de parmezaankoekjes:

  • Rasp de Parmezaanse kaas.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Leg een vel bakpapier of een siliconenmatje op de bakplaat. Strooi hierop dunne ‘matjes’ van de geraspte kaas. Laat de kaas smelten en bakken tot goudbruine ‘chips’. (Reken zo’n 8 à 10 minuten bakken.) Laat de dunne kaaskoekjes nadien afkoelen.

De salade:

  • Neem een grote slakom en doe daarin de gemengde sla.
  • Schep met een parisiennelepeltje bolletjes uit de meloen en zet die koud weg.
  • Snij de pancetta in kleine stukjes en bak ze bijna krokant in een pan met antiaanbaklaag. Gebruik geen vetstof. Blus met wat balsamicoazijn en laat inkoken. Schep op een keukenpapier. Je krijgt zo licht gekaramelliseerde pancetta.
  • Snij de artisjokharten in kleinere stukjes en doe ze bij de salade. Voeg ook de olijven toe.
  • Voeg de tomaatjes, meloenbolletjes, stukjes geitenkaas, gekonfijte paprika en de pancetta bij de salade. Kruid met flink wat peper, fleur de sel en korianderzaad. Werk af met kleine blaadjes basilicum en overgiet met wat olijfolie, hazelnootolie, sap van 1/2 limoen en balsamico naar smaak.

Tip: gemalen korianderzaad heeft iets te maken met die van verse koriander. Het heeft iets fris, citrusachtig en past heel goed bij de meloen. Je kan er eventueel nog wat geroosterde pijnboompitjes aan toevoegen. 

Advertenties

4 Reacties to “Zomersalade met gekonfijte kerstomaten en paprika, meloen, verse geitenkaas en pancetta”

  1. junglefrog juni 13, 2013 bij 11:00 pm #

    Lekker zo’n zomerse salade… Dan missen we nu alleen de zomer nog.. 😉

    • julivwee juni 14, 2013 bij 8:53 am #

      Bedankt voor je reactie.
      Ja idd! laat die maar snel komen zodat het bbq weer wordt. Maar het is al slechter geweest he 🙂
      Gr. Julie

  2. benvds71 juli 18, 2013 bij 7:41 am #

    Die parmezaan “koekjes” zijn superlekker bij zo’n salade – leuk recept!

    • julivwee augustus 9, 2013 bij 8:00 am #

      Ja idd, die crunchy touch is echt heel leuk in een salade 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: