Tomatensalade met chorizo en kikkererwten

16 Jun

Een experimentje. Ik kwam op het idee door een recept uit een een kookboek van Jamie Oliver. Tomaten en chorizo een combinatie die ik samen nog nooit geprobeerd heb. Eigenlijk heb ik nog maar weinig met chorizo gekookt. Het is nochtans een zeer veelzijdige worst: je kunt chorizo rauw kopen om te grillen of te bakken, of voorgekookt om zo te eten. De geur die vrijkomt van de gebakken chorizo is echt zalig. Kies voor verschillende soorten, zoete, rijpe tomaten.

tomatensalade met chorizo en kikkererwten

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 1 coeur de boeuf tomaat, in 6 partjes
  • 2 kleine handjes oranje kerstomaten, of 1 groot hand, gehalveerd
  • 3 à 4 trostomaten, in partjes
  • 1 oranje paprika, geroosterd, in blokjes
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, geplet en fijngesneden
  • 50 g chorizo, in blokjes
  • 1 hand kikkererwten uit blik, uitgelekt en afgespoeld
  • zeezout & versgemalen zwarte peper
  • 2 handen verse basilicumblaadjes
  • snuifje piment d’espelette
  • een goede snuif paprikapoeder
  • extra vierge olijfolie
  • eventueel wat hazelnootolie, om de salade af te werken
  • balsamicoazijn
  • sap van 1/2 citroen
  • afwerking: gemengde salade, bijv. rucola, frisée, veldsla

Bereiding: 

  • Verhit een pan zonder vetstof. Voeg daarin de chorizoblokjes tot de pan wat roze is; dat zal ongeveer 2 minuten duren. Voeg de gesnipperde sjalot, stukjes knoflook, een handje kikkererwten, een schuif paprikapoeder en snuifje piment d’espelette toe en laat die op matig vuur enkele minuten meebakken, tot de sjalotjes zacht zijn. Blus de pan af met een klein scheutje balsamico, liefst witte, voor de neutrale kleur.
  • Rooster de paprika, doe het vel en zaadlijsten eraf en snij hem in blokjes. Hier vind je hoe je het best paprika’s roostert.
  • Ondertussen snij je de verschillende soorten tomaten in kwartjes en leg ze in een serveerschaal (je kan eigenlijk kiezen wat voor tomaten je neemt; ik had thuis enkel nog wat trostomaten; kerstomaten en coeur de boeuf, neem vooral wat je zelf lekker vindt).  Snipper de basilicum fijn en doe over de salade, samen met het sap van 1/2 citroen, wat olijfolie extra vierge en balsamicoazijn. Je kan er eventueel ook nog wat gedroogde oregano en gedroogde basilicum bijmengen. Kruid de tomaten met versgemalen zwarte peper en fleur de sel.

tomatensalade

  • Hussel de gemengde salade in een kommetje en kruid met peper & fleur de sel en een scheutje hazelnootolie.
  • Werk af met wat schilfers parmezaan. Serveer meteen met de gemengde salade.

Tip: Je kan ook nog wat mini-mozzarellaballetjes door de salade mengen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: