Thaise curry met bloemkool en rijst

19 Jun

Vandaag een ‘veggiegerechtje’ van Jeroen Meus. Een heerlijke Thaise curry met paprika, bloemkool en peultje. Met een portie rijst erbij zet je een voedzame en vetarme maaltijd op de tafel met smaken die je doen wegdromen naar een exotische plek op aarde. Alhoewel dat weg dromen niet nodig is met deze tropische temperaturen hier in België.

Bloemkool is een uitstekende bron van onder andere vitamine C, foliumzuur, vitamine K, kalium en mangaan. Bovendien bevat bloemkool heel wat vezels. Ze ondersteunt het immuunsysteem en de leverontgifting, bevorderen het gezichtsvermogen en bieden bescherming tegen tal van degeneratieve ziekten zoals kanker. De kikkererwten geven extra voedingswaarde. De peulvrucht is rijk aan vezels en eiwitten en is geschikt als vleesvervanger, waardoor deze vaak voor komt in de vegetarische keuken. Kikkererwten bevatten bovendien foliumzuur.

Thaise curry met bloemkool en rijst

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 250 g witte rijst (of een soort naar keuze)
  • bloemkool, in roosjes
  • 2 rode paprika’s, in blokjes
  • 100 g peultjes, schoongemaakt
  • (rode) ui, in ringen
  • teen look, geplet
  • rode chilipeper, in kleine stukjes
  • 400 g tomatenvlees in stukjes (uit blik)
  • dl kokosmelk
  • een snuif kurkumapoeder
  • een snuif komijnpoeder
  • een snuif (gerookt) paprikapoeder
  • een snuifje garam masala (Aziatische specerijenmix)
  • een scheutje olijfolie (of arachideolie)
  • enkele takjes koriander
  • peper
  • zout

Bereiding:

  • Snij de bloemkool in kleine roosjes. Schil de rode paprika met de dunschiller, snij ze in kwarten en verwijder de zaadlijsten. Snij ze in blokjes (niet te klein snijden, gewoon hapklaar)
  • Verhit een scheut olijfolie in een stoofpot op een matig tot stevig vuur. Doe de roosjes bloemkool in de pan en bak ze enkele minuten aan. Gooi er dan de paprikastukjes bij en de peultjes.
  • Pel de (rode) ui en snij hem in ringen.
  • Rasp een stukje gember bij de groenten.
  • Pel de look en plet de teen tot pulp. Roer de lookpulp doorheen de sissende inhoud van de wok.
  •  Snij de rode chilipeper overlangs in twee en verwijder de zaadjes. Hak de halve chilipepers in zo fijn mogelijke stukjes en laat ze meebakken in de stoofpot. Wie niet verzot is op die pikante pepertjes, kan er gerust wat minder van gebruiken of de zaadjes eruit halen.
  • Voeg eerst een snuif knalgele kurkuma toe, en kruid nog even door: met wat komijnpoeder, (gerookt) paprikapoeder en garam masala. (Garam masala is een Indiase mengeling van specerijen.)
  • Laat de specerijen een minuutje bakken. Open vervolgens het blik tomatenvlees en giet de inhoud in de wok met groenten. Schenk er de ongezoete kokosmelk bij en roer eventuele aanbaksels los.
  •  Schenk ook een scheutje water in de wok en roer. De curry heeft best een heel mild aroma van kokosmelk.
  •  Laat de ingeblikte kikkererwten uitlekken in een zeef, spoel ze even onder de kraan en doe ze in de groentestoofpot.
  •  Zet het vuur zacht en laat de groentemengeling nog 10 minuten sudderen. Proef en voeg naar smaak wat peper en zout toe.
  •  Kook intussen de witte rijst gaar in water. Gebruik de aanwijzingen van de producent van je favoriete rijst.
  •  Spoel de takjes koriander en pluk de blaadjes los.
  •  Serveer op elke bord gekookte rijst en schep er een portie groentecurry over.
  •  Werk de borden af met wat smaakvolle koriander.
Thaise curry met bloemkool en rijst
Advertenties

2 Reacties to “Thaise curry met bloemkool en rijst”

  1. lekkerhappen juni 19, 2013 bij 1:58 pm #

    Mooi bordje!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: