Zarzuela

22 Jun

Zarzuela is het zusje van paella. Echt een gerecht voor de visliefhebbers en perfect om te delen. Geef er veel goed brood bij, want de saus dipt heerlijk weg!

Zarzuela

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 500 g mosselen
  • 500 g kokkels of venusschelpen
  • 50 ml sherry
  • 50 ml cognac
  • 5 pijlinktvisjes, schoongemaakt
  • 50 g bloem
  • 500 g visfilets met vel (vb. dorade, koolvis, kabeljauw, etc.)
  • 100 ml olijfolie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 grote tomaten, gehalveerd, zaadjes verwijderd, in blokjes
  • 1/2 tl saffraandraadjes
  • 30 g blanke amandelen
  • 2 biscuitjes (mariabiscuits)
  • 75 g bladpeterselie, fijngehakt
  • partjes citroen, voor erbij

Bereiding:

  • Zet de schelpen in de goodtsteen onder water en gooi alle schelpen die blijven drijven weg. laat de schelpen uitlekken in een vergiet en doe ze in een ruime pan. Schenk de sherry en cognac erbij, leg een deksel op de pan en breng aan de kook. Kook de schelpen ongeveer 5 minuten tot ze allemaal open staan. Schud de pan af en toe. Giet de schelpen af door een vergiet en vang het kookvocht op. Gooi de schelpen die niet open zijn weg. Neem de mosselen en het grootste deel van de kokkels uit de schelp.
  • Snij de inktvislijven in ringen van 1 cm en snij eht bovenste stuk met de oogjes van de tentakels en gooi weg. Wentel de inktvisringen en tentakels door de bleom en schud overtollige bloem af.
  • Verhit de helft van de olie in een koekenpan en bak de inktvis in 2-3 minuten goudbruin. Neem de inktivs uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Bestrooi de visfilets met zout en peper, haal ze door de bloem en bak kort aan beide kanten in hete olie, ongeveer 1 minuut aan elke kant. Schep de vis uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Maak de pan schoon en verhit de rest van de olie. Bak de ui met de knoflook en laurier ongever 3 minuten op matig vuur. Voeg de tomaat toe en bak deze 1-2 minuten mee. Voeg de saffraan toe, schenk het schelpenkookvocht erbij en breng aan de kook.
  • Stamp intussen de amandelen en biscuitjes fijn in een vijzel en roer het kruim door de saus zodat de saus bindt.
  • Voeg de gebakken vis en schelpen toe aan het gerecht. Warm alles nog even door met de deksel op de pan. Bestrooi met peterselie en versgemalen peper. Serveer met partjes citroen.

Inspiratie: Delicious

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: