Stoofpot van voorjaars- en zomergroenten en paddestoelen

25 Jun

De groenten moeten knapperig blijven: controleer regelmatig met de punt van een mes hoe gaar ze zijn. Deze stoofpot maakt u met het aanbod op de markt: pas de groenten aan naargelang van wat er verkrijgbaar is.

Mineralen, zachte vezels en vitamines in overvloed. Deze laatste blijven goed behouden bij deze korte bereiding, de hitte krijgt geen kans de vitamines te vernietigen.

bron: Alain Ducesse 'Puur Natuur'

bron: Alain Ducesse ‘Puur Natuur’

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 bospeentjes
  • 4 jonge meiknolletjes
  • 8 bosuitjes
  • 12 radijzen
  • 4 jonge venkelknollen
  • enkele wortelen
  • 1 bos groene asperges
  • 8 kleine paarse artisjokken
  • citroensap
  • een handvol kleine cantharellen
  • 12 verse amandelen
  • olijfolie
  • 2 plakjes rookspek van 1 cm dikte
  • 50 g doperwten
  • 50 g tuinbonen
  • 1 scheutje sherryazijn

Bereiding:

De groenten voorbereiden:

  • Schrap 4 bospeentjes en 4 jonge meiknolletjes en laat een deel van het groen eraan. Maak ook het witte deel van 8 bosuitjes schoon. Schil 12 radijzen tot halverwege en laat een deel van het groen eraan zitten. Snij 4 jongen venkelknollen doormidden. Schil 1 bos kleine groene asperges en knip de punten op 7 cm eraf. Was al deze groenten en dep ze droog.
  • Schil de onderkant van 6 kleine paarse artisjokken rondom en bewaar de artisjokken in water met citroensap.
  • Snij het voetje van een handvol kleine cantharellen en snij grote exemplaren doormidden. Veeg ze zorgvuldig schoon met vochtig keukenpapier en dep ze droog.
  • Dop 12 verse amandelen en snij ze doormidden.

De groenten bereiden:

  • Verhit 1 el olijfolie in een gietijzeren braadpan. Bak 2 plakjes rookspek van 1 cm dikte tot ze aan beide kanten bruin zijn en haal ze uit de pan. Doe de worteltjes, meiknolletjes, uien, venkelknollen, radijzen, asperges en artisjokken in de pan.
  • Voeg zoet naar smaak toe, sluit de pan en stoof ze 3 minuten. Roer de paddestoelen erdoor de groenten en stoof alles af en toe omscheppend 10 minuten op laag vuur. Voeg als de groenten te snel gaan kleuren een scheutje water toe.
  • Snij intussen de plakken spek in smalle reepjes.
  • Breng ook een grote pan met water aan de kook en doe er zout in. Ze ook een kom water met ijsblokjes klaar.
  • Blancheer de gedopte doperwten en gedopte tuinbonen in het kokend water. Schep alles na 3 minuten met een schuimspaan uit de pan in het ijswater, giet de erwten en bonen af en doe ze bij de overige groenten in de braadpan.
  • Roer alles rustig door elkaar. Doe er een scheut sherryazijn bij en roer goed om eventuele aanbaksels van de panbodem los te krijgen.
  • Roer ook de spekreepjes en amandelen door de groenten. Maal er een slag peper overheen. Meng alles nog een keer rustig en voorzichtig. Serveer het gerecht in de braadpan of in een schaal.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: