Tomatensalade met romescosaus

27 Jun

Gebruik verschillende soorten tomaten (groen, geel, zwart, tijger, vleestomaten, enz.). Afhankelijk van wat u kunt vinden. U kunt de romescosaus heel goed van tevoren maken.

Caroteen en vitamine C in de tomaten, flavonoïden in paprika en piment, vitamine E in de amandelen, pijnboompitten en hazelnoten: de salade zit boordevol beschermende antioxidanten.

bron: Alain Ducesse 'Puur Natuur'

bron: Alain Ducesse ‘Puur Natuur’

Ingrediënten voor 4 personen:

De romescosaus:

  • 1 kleine rode paprika
  • een halve witte ui
  • 1 tomaat
  • 4 tenen knoflook
  • 1 sneetje oudbakken brood
  • 1 el amandelen
  • 1 el pijnboompitten
  • 1 el hazelnoten
  • 2 mespuntjes piment d’Espelette
  • 3 el sherryazijn
  • 5-6 el olijfolie

De tomatensalade:

  • 6-8 verschillende soorten en kleuren rijpe tomaten
  • 5-6 fijne augrukjes
  • 1 flinke el kappertjes
  • 5-6 zilveruitjes
  • 2 takjes basilicum
  • 1 handje rucola

Bereiding:

De romescosaus maken:

  • Verhit de ovengrill. Snij 1 kleine rode paprika overlangs doormidden, verwijder de zaden en zaadlijsten en leg de helften met de velkant boven op een bakplaat. Pel een halve witte ui en leg de helften onder de halve paprika’s. Snij 1 tomaat doormidden, knijp de pitten eruit en leg de helften op de bakplaat. Leg er 4 tenen knoflook bij en 1 sneetje oudbakken brood en et de bakplaat in de oven.
  • Haal het brood van de bakplaat zodra het is gekleurd, maar rooster de ui, paprika, knoflook en tomaat gedurenden 20 minuten.
  • Verhit intussen en droge koekenpan, doe er 1 volle el amandelen, 1 el pijnboompitten en 1 el hazelnoten in. Rooster alles lichtbruin en schud de noten op keukenpapier. Hak ze daarna fijn.
  • Haal de bakplaat uit de oven en verwijder de velletjes van de tomaten en van de knoflook. Laat de velletjes op de paprika zitten.
  • Doe het brood, de gegrilde groenten en de geroosterde noten in de kom van een foodprocessor en voeg 2 mespuntjes piment d’Espelette en 3 el sherryazijn toe. Laat de motor draaien tot het een gladde puree is. Voeg al mixend 5-6 el olijfolie toe. Verdun de saus als hij te dik is met een beetje water.
  • Proef of er zout en peper bij moet en zet de saus koel weg.

De tomatensalade maken:

  • Was de verschillende soorten en kleuren rijpe tomaten, verwijder de kern en snij ze in parten; knijp ze niet uit. Doe de tomaten in een schaal.
  • Snij 5 fijne augurkjes in schuine, dunne plakjes, laat 1 flinke el kappertjes en 5-6 zilveruitjes uitlekken. Pluk de blaadjes van 2 takjes basilicum en was 1 handje rucola, slinger ze droog. Giet de romescosaus over de tomaten en schep alles voorzichtig door elkaar.
  • Schik de aangemaakte tomaten in een grote schaal en voeg augurkjes, kappertjes, zilveruitjes, basilicum en de rucola toe. Dien de salade goed koud op.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: