Gazpacho van yoghurt en komkommer met munt

28 Jun

Maak de gazpacho ruim van tevoren zodat hij goed koud kan worden, of zet hem 15-20 minuten in de vriezer. Zet ook de soepterrine en de borden op tijd koud weg.

Een gazpacho is rijk aan jodium, dankzij de yoghurt en de melk: een echte weldaad. De tamarinade werkt laxerend, wat al eens van pas zou kunnen komen.

bron: Alain Ducasse 'Puur Natuur'

bron: Alain Ducasse ‘Puur Natuur’

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 komkommer
  • 1 avocado
  • 1 teen knoflook
  • 5 cm gemberwortel
  • een halve bos munt
  • 2,5 dl yoghurt
  • 2 dl halfvolle melk
  • 5 el sherryazijn
  • 2-3 el tamarindepuree
  • 1 mesp piment d’Espelette
  • 4 dl koud water
  • 3 el olijfolie
  • zout & peper
  • afwerking: granny smith appel & wat piment d’Espelette

Bereiding:

  • Schil 2 komkommers, snij ze doormidden en schraap zorgvuldig de zaadlijsten eruit. Hou ongeveer eenderde van een van de komkommers achter en snij de rest in stukken.
  • Snij 1 avocado doormidden, haal de pit eruit en schep het vruchtvlees met een lepel uit de schillen.
  • Pel en snipper 1 teen knoflook, schil 5 cm gemberwortel en hak ze fijn.
  • Hak de blaadjes van de halve bos munt fijn en hou 2 el hiervan apart.
  • Pureer de voorbereide ingrediënten: yoghurt, melk, sherryazijn, tamarindepuree, piment d’Espelette, koud water en olijfolie.
  • Breng de gazpacho op smaak met zout en peper en zet hem in de koelkast.

De garnituur:

  • Schil de granny smith appel, snij hem doormidden, steek het klokhuis eruit en snij de helften in fijne blokjes van circa 5 mm.
  • Snij de achtergehouden komkommer in blokjes van dezelfde grootte.
  • Doe de appel en komkommer in een schaal met de achtergehouden fijngehakte munt. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Giet de gazpacho in een soepterrine en schep hem in borden. Verdeel de knapperige garnituur erop. Strooi er 1 mespuntje piment d’Espelette over. Serveer alles goed koud.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: