Stoofpot van quinori, knapperige groenten en kruidenpistou

30 Jun

Quinori is een mix van rode quinoa, volkoren langkorrelrijst, kikkererwten, witte quinoa en sesamzaad.

Een fantastische cocktail van vitamines, mineralen, vezels, langzame koolhydraten en plantaardige eiwitten, zonder een spoortje gluten. Dit is een bijzonder voedzaam gerecht: vlees of vis hierbij is onnodig, maar een kaas (om eiwitten aan te vullen) en iets van fruit zijn zeer welkom.

bron: Alain Ducasse 'Puur Natuur'

bron: Alain Ducasse ‘Puur Natuur’

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 bospeentjes
  • 4 stengeluien
  • 5 groene asperges
  • 12 radijzen
  • 1 kleine malse venkelknol
  • 1 witte ui
  • 200 g quinori
  • olijfolie
  • 4 el gehakte tomaten
  • 2 takjes kervel
  • 2 takjes koriander
  • 3 takjes peterselie
  • 3 takjes basilicum
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el pijnboompitten
  • 2 el arganolie
  • 8 el havermelk
  • 1 mesp zout
  • 3 slagen peper

Bereiding:

De groenten voorbereiden:

  • Schil of schrap 2 bospeentjes, 4 stengeluien, 5 groene asperges, 12 radijzen en 1 kleine malse venkelknol en was ze. Snij de aspergekopjes op 8 cm af. Snij alle groenten met een scherp mes af op de mandoline in ze dun mogelijke plakjes en zet ze koel weg.

De quinori koken:

  • Verhit de heteluchtoven op 160°C. Pel en snipper 1 witte ui. Spoel 200 g quinori onder de kraan.
  • Verhit een gijtijzeren braadpan met 2 el olijfolie en smoor de ui 2 minuten al roerend. Roer de quinori erdoor. Voeg tweemaal het volume aan water (1/2 l) toe en roer nogmaals. Breng alles aan de kook, sluit de pan en zet hem 15 minuten in de oven. Schep 4 el gehakte tomaten over de quinori en zet de pan weer 5 minuten in de oven.

De kruidenpistou maken:

  • Was terwijl de quinori in de oven staat 2 takjes kervel, 2 takjes koriander, 3 takjes peterselie en 3 takjes basilicum en pluk de blaadjes eraf. Pel 1 teen knoflook en hak hem fijn.
  • Doe dit alles in de kom van een foodprocessor met 2 el pijnboompitten, 2 el arganolie en 6 el havermelk.
  • Maal alles tot een gladde puree. Breng op smaak met zout en peper en giet de saus in een kom.

Het gerecht afwerken:

  • Doe alle gesneden groenten in een mengkom en voeg 2 el olijfolie, 1 mespunt zout en 3 slagen peper uit de molen toe.
  • Haal de pan uit de oven en verdeel de groenten erover. Sluit de pan en zet hem op tafel met de kom met kruidenpistou.
  • Neem nu pas het deksel van de pan, zodat iedereen kan genieten van het heerlijk aroma. Meng de granen en groenten luchtig door elkaar en dien het gerecht op. Iedereen schept zelf zijn pistou op zijn bord.
Advertenties

Eén reactie to “Stoofpot van quinori, knapperige groenten en kruidenpistou”

  1. Simone juli 3, 2013 bij 9:42 am #

    Nog nooit van quinori gehoord (wel van quinoa uiteraard) maar dat klinkt superlekkker ( en gezond) Ga het zeker proberen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: