Zalm met parmezaankorst en venkel

2 Jul

Zalm is een super gezonde vette vis. Ik raad je aan om zeker 1x per week vette vis zoals zalm, haring, sardines of tonijn te eten. Zalm bevat veel onverzadigde vetten die gunstig zijn voor hart- en bloedvaten en bovendien cholesterolverlagend werken. De vis bevat ook veel eiwitten, vitaminen en mineralen.

Salsa verde is een heel gezond sausje; het bevat gewoon verse kruiden, olijfolie en natuurlijke smaakmakers zoals kappertjes en augurkjes.  Je kan eigenlijk kiezen welke verse kruiden je gebruikt. Ik heb nu gewoon genomen wat ik nog in huis had. Ik raad wel aan om zeker met peterselie en basilicum te werken. Rucola of kervel is ook altijd heel lekker in een salsa verde. De hoeveelheid kan je zelf eigenlijk ook kiezen. Ik weeg weinig af tijdens het koken. Mijn handen zijn meestal mijn maateenheid, voeg maar gewoon kruiden toe naar smaak (enkel oppassen met salie want dat heeft een sterke smaak en teveel salie kan al snel overheersen). Het is een heel dankbaar sausje omdat je het bij heel veel kan serveren. Ook heel lekker bij pasta.

zalm met parmezaankorstje en venkel

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 2 stukken zalmfilets (ongeveer 150 à 200 g p.p.)
  • 20 g panko
  • 30 g parmezaanse kaas
  • olijfolie
  • peper
  • grof zeezout (fleur de sel)

Voor de salse verde:

  • 2 koffielepels kappertjes
  • 4 kleine augurken
  • 1/2 teentje knoflook
  • 1 kleine eetlepel scherpe mosterd
  • een hand platte peterselieblaadjes
  • een hand verse basilicumblaadjes
  • een hand verse munt
  • 2 kleine takjes salie
  • olijfolie
  • citroensap
  • peper
  • zout

Voor de venkel:

  • 1 venkel
  • een bakje kerstomaatjes, gehalveerd
  • rozemarijn
  • tijm
  • optioneel: restje van de parmezaankorst
  • peper & fleur de sel

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Begin eerst met de venkel. Halveer hem. Je kan hem beter eerst een 10-tal minuutjes voorkoken in water met een snuifje zout (als je dit niet doet, moet je hem minstens 1u in de oven laten garen). Haal hem na 10 minuten uit het kokende water en laat uitlekken op keukenpapier. Snij hem in plakjes en doe hem in een ovenschotel. Doe er de gehalveerde kerstomaatjes bij. Kruid met peper & fleur de sel. Leg er wat takjes tijm en rozemarijn bij en een geplet teentje knoflook. Zet de schotel in de voorverwarmde oven gedurende 30 à 35 minuten. Je kan er later nog wat restjes van de parmezaankorst overstrooien en even heel kort de grill aanleggen.
  • Maak nu het parmezaankorstje. Neem een schaaltje en rasp er de parmezaanse kaas in fijn. Voeg panko toe en meng beide zorgvuldig. Schenk er een scheutje olijfolie bij en meng tot de mix een beetje kleeft.
  • Leg de stukken zalmfilet in een ovenschaal. Strooi er wat verse peper over, samen met wat grof zeezout. Bedek elk stuk vis met een dikke laag van panko met Parmezaanse kaas. Schuif de vis in een warme oven van 180°C gedurende 15 à 20 minuten.
  • Voor de salsa verde doe je de verse kruiden in een mixer of blender. Doe er de kappertjes, het teentje look en de augurken bij. Schep er een beetje van de scherpe mosterd bij en een flinke hoeveelheid olijfolie. Voeg wat zout en peper toe en laat de hakmolen kort draaien. Schenk er tussendoor wat olijfolie bij tot je een groene kruidensaus krijgt die voldoende vloeibaar is.
  • Serveer de zalm met de venkel en doe wat salsa verde over de vis.
Gezond sausje: salsa verde

Gezond sausje: salsa verde

venkelgratin

Inspiratie: Jeroen Meus

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: