Spaghetti met pancetta en kerstomaten

4 Jul

Tijd voor comfortfood!! Een gerecht dat in geen tijd op de tafel staat. Ik probeer niet te veel pasta te eten. Meestal kies ik dan voor de volkorenpasta in plaats van de gewone witte, lege pasta. Dit pastabord zit boordevol smaak: een royale hoeveelheid blokjes gebakken pancetta en verse tomaatjes zorgen daarvoor.

Mijn inspiratie voor dit gerecht komt van Jeroen Meus. Hij deed er nog Parijse champignons bij, maar deze had ik niet in huis.

Pasta met kerstomaten en pancetta

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 400 g volkorenspaghetti
  • 8 dikke sneetjes pancetta
  • 500 g kerstomaten, gehalveerd
  • 3 wortels, in blokjes
  • 2 uien, gesnipperd
  • 1 chilipeper, zonder zaadjes, fijngesneden
  • 1 teentje look
  • 80 g tomatenpuree (1 bikje)
  • 1 tl sambal (naar smaak)
  • 5 dl witte wijn
  • 2 dl room
  • 1 takje rozemarijn
  • olijfolie
  • paprikapoeder
  • zwarte peper & fleur de sel
  • zout
  • afwerking: 1/4 bussel basilicum en parmezaanse kaas, geraspt

Bereiding:

  • Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook en doe er een snuif zout in.
  • Snij de dikke sneetjes pancetta in blokjes. Neem een stoofpot of pan en bak de pancetta aan in een scheutje olijfolie. Roer regelmatig door zodat ze niet aanbakken.
  • Maak de wortels schoon en snij ze in blokjes. Voeg ze bij de pancetta. Laat ongeveer een 10-tal minuutjes zacht kleuren.
  • Pel de look en snij hem fijn. Doe hem samen met de gesnipperde ui en fijngesneden chilipeper in de pan. Roer en voeg een takje rozemarijn toe. Laat alles enkele minuten stoven.
  • Spoel ondertussen de kerstomaten en snij ze in kwartjes.
  • Schep de geconcentreerde tomatenpuree in de pan en roer. Laat de puree even meebakken om de rauwe smaak eruit te krijgen.
  • Schenk de wijn erbij en laat het gerecht minstens 5 minuten goed doorkoken.
  • Schenk de room in de pan en kruid de saus met peper van de molen, een goede snuif paprikapoeder en wat zout (voorzichtig met zout want pancetta is al vrij zout).
  • Wie van extra pit houdt, kan een lepeltje sambal toevoegen.
  • Laat de saus nog 10 minuten pruttelen. Kook intussen de pasta ‘al dente’.
  • Doe de gehalveerde tomaatjes vlak voor het serveren in de hete saus en roer voorzichtig. Laat de tomaatjes warmte opnemen en haal dan het takje rozemarijn uit de saus.
  • Werk het bord af met fijngesnipperde basilicum en geraspte parmezaan.
Advertenties

2 Reacties to “Spaghetti met pancetta en kerstomaten”

  1. Puur Charlotte juli 4, 2013 bij 2:05 pm #

    Het ziet er heerlijk uit!

    • julivwee juli 5, 2013 bij 7:55 am #

      Ja het was een lekkere pastasaus. De pancetta maakte het echt extra smaakvol 🙂
      Gr. Julie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: