Spaanse gehaktballetjes van Claudia Roden

5 Jul

Voor deze Spaanse gehaktballetjes heb ik mijn inspiratie gehaald uit het kookboek van Claudia Roden ‘De smaken van Spanje’. De balletjes worden in een heerlijke saus van wittewijn gepocheerd, die met een picada – een pasta van gebakken amandelen, brood en knoflook – wordt gebonden en zo een typische Catalaanse smaak krijgt. Ideaal gerechtje om op voorhand klaar te maken en de volgende dag op te eten.

Spaanse gehaktballetjes

Ingrediënten voor 2 – 4 personen:

  • 100 g brood, zonder korst (ik heb volkorenbrood genomen)
  • 1 ei
  • 400 g varkens- of rundergehakt (of half- om half)
  • 1/2 kleine ui, heel fijn gehakt
  • 2 tenen knoflook
  • 2 el fijngehakte bladpeterselie
  • zout & peper
  • bloem voor de balletjes (kan ook zonder)
  • olijfolie, om de balletjes in te bakken

Voor de amandelsaus:

  • 3 dl kippebouillon
  • 2 dl droge witte wijn
  • flink mespunt saffraandraadjes
  • geraspte schil van 1 citroen
  • zout & peper
  • tomatenblokjes (vers of uit blik)
  • 1 tl suiker
  • 1 klein sneetje brood, zonder korst
  • 40 g blanke amandelen
  • 3 tenen knoflook, geschild
  • 3 el olijfolie

Bereiding:

  • Week het brood 5 minuten in water en knijp het grondig uit. Klop het ei in een grote kom los en doe er het brood, het gehakt, de ui, de knoflook, de peterselie en wat zout en peper bij. Kneep er met uw handen een zachte, homogene massa van. Rol daarvan balletjes zo groot als grote walnoten en haal ze door de bloem.
  • Bak de balletjes 2-3 minuten in een grote koekenpan met goed wat olie in. Ze moeten overal lichtbruin zijn. Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Giet de bouillon en wijn voor de saus in een brede pan en breng ze aan de kook. Voeg saffraan en citroenschil en vervolgens zout, peper en suiker toe.  Voeg nadien de tomatenblokjes toe en laat de saus op een zacht vuurtje enkele minuten pruttelen.
  • Maak een picada om de saus te binden. Bak het brood, de amandelen en de hele tenen knoflook heel kort in een koekenpannetje met de olie op niet te hoog vuur; alles moet lichtbruin worden.
  • Haal ze eruit, laat ze wat afkoelen en wrijf ze in een vijzel met stamper fijn of pureer ze in een keukenmachine. Roer de picada door de saus, doe de gehaktballetjes erbij en laat alles op een laag vuurtje circa 20 minuten pruttelen.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: