Aubergine met tomatensaus en geitenkaas

8 Jul

Aubergines zijn echt één van mijn favoriete groenten. Ik moet toegeven dat ik ze eigenlijk niet lekker vond toen ik ze voor het eerst klaarmaakte. Ik vond ze taai en bitter. Gelukkige weet ik ondertussen al hoe ik ze moet aanpakken. Hier vind je een gelijkaardig gerecht met aubergine en tomatensaus, maar dit is voor als je iets meer tijd hebt, want aan die tomatensaus is iets meer werk. Of dit is ook heerlijk aubergines met een korstje, tomaten en mozzarella. Ook in een slaatje doet aubergine het prima.

Aubergines zijn caloriearm en bevatten veel vitamine C, B, caroteen en ijzer. Samen met de sterke vezelaanvoer heeft dit een lichtjes laxerend effect. Verder is de aubergine een rijke bron van mineralen, vooral dan kalium. Het natrium gehalte ligt iets lager. Dankzij die verhouding heeft de aubergine sterke vochtafdrijvende eigenschappen. Paradoxaal genoeg is de aubergine, ondanks haar voorliefde voor vet, wellicht één van de weinige groenten die een… cholesterolverlagende werking heeft, ook al staat dit nog niet met zekerheid vast.Het enige nadeel is dat ze heel wat olie opslorpt.

aubergine met tomatensaus en geitenkaas

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 1 aubergines, gehalveerd
  • 2 teentjes knoflook, geplet
  • 1 sjalot, fijngehakt
  • 4 sneetjes pancetta, in stukjes
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 3 rijpe romatomaten, in stukken
  • 1 dl groentebouillon (ik giet er groentebouillon bij tot de tomaten net onderstaan)
  • 3 takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • gedroogde marjolein
  • gedroogde oregano
  • 3 à 4 theelepels wittewijnazijn
  • 10-tal zwarte ontpitte olijven
  • 1 bosuitje, fijngesnipperd
  • 1 handvol blaadjes basilicum, in reepjes
  • Geitenkaas (ik neem crottin)

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Halveer de aubergines in de lengte. Maak er met een mes kleine inkepingen in en steek in elke helft een stukje geplette knoflook en een takje tijm. Doe er een goede scheut olijfolie op. Kruid met peper en grof zout. Zet de schotel aubergines in een voorverwarmde oven gedurende 30 à 40 minuten of tot het vruchtvlees zacht is.
  • Verwarm een scheutje olijfolie in een koekenpan. Voeg de gesnipperde sjalot en knoflook toe en bak al roerend 2-3 minuten op matig vuur. Voeg de blokjes pancetta toe en laat ze even aanbakken. Voeg na enkele minuten de paprikablokjes en de tomaten toe en laat ze even meestoven. Doe er de gedroogde kruiden, de takjes rozemarijn en tijm bij en roer alles om.
  • Voeg de groentebouillon toe. Zorg dat de tomaten net onderstaan. Doe er de wittewijnazijn bij en laat het geheel even doorkoken. Zet nadien het vuur iets lager. Laat alles zachtjes pruttelen gedurende 30 minuten of tot het vocht is afgenomen en is ingedikt. Roer af en toe. Breng het geheel op smaak met versgemalen zwarte peper en grof zout.
  • Haal de aubergines uit de oven. Verwijder de look en tijm en lepel de tomatensaus op de aubergines. Werk af met de stukjes geitenkaas, bosui en olijven. Zet de aubergines nog eens 10 minuten in de oven.
  • Werk af met de vers gesnipperde basilciumblaadjes.

aubergines met tomatensaus net uit de oven

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: