Geroosterd varkensvlees met venkel, rozemarijn en zwoerd

9 Aug

Annabel Langbein: “Werken met zout water is handig om alle soorten vlees malser en sappiger te maken. Ik leg varkenskarbonades voor het bakken vaak in een zoutbad. Hele kip en kipfilet zijn ook lekker wanneer ze in een zoutbad worden geweekt.”

bron: Annabel Langbein 'Fresh'

bron: Annabel Langbein ‘Fresh’

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 1,5 kg varkensfilet, aan één stuk uitgebakken zwoerd
  • 250 ml fruitige wijn
  • voor het opdienen: saus van geroosterde tomaten

Zoutbad:

  • 1 theel. venkelzaad
  • 1 theel. gehakte rozemarijnblaadjes
  • 1 theel. peperkorrels
  • 5 el zout
  • 5 el suiker
  • 250 ml kokend water
  • 750 ml koud water

Bereiding:

  • Prik het vlees rondom op 30-40 plaatsen diep in met een spies of vork.
  • Doe venkel, rozemarijn, peperkorrels, zout en suiker in een kom. Schenk het kokende water erbij en roer tot de suiker is opgelost; meng er dan het koude water door.
  • Doe het vlees in een grote, schone plastic zak en schenk er het zoutbad bij met alle smaakmakers. Maak de zak dicht en leg hem ten minste 4 uur en maximaal 10 uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 160°C. Laat het zoute water weglopen, maar vang de smaken op en leg die met het vlees in een diepe, ovenvaste schaal. Schenk de wijn erover. Dek de schaal af en zet hem 1u45 minuten in de oven of tot het vlees gaar is.
  • Serveer het vlees met het braadvocht en uitgebakken zwoerd op gekookte polenta. Ik vind het lekker om er saus van geroosterde tomaten bij te serveren en een schaal met gepofte zoete aardappelen en beetgaar gekookte sperziebonen.

Knapperig gebakken zwoerd:

  • Filet is een stuk varkensvlees zonder zwoerd. Vraag de slager om een stukje varkensvel. Kerf dat aan de vleeskant in een ruitjespatroon in en wrijf het in met 1/2 theelepel zout. Leg het met de velkant omhoog op een rooster in een braadslede en rooster het 1 uur op 160°C. Gooi het vet weg. Leg het zwoerd vlak voor het opdienen 5-6 minuten onder een heet grillelement om knapperig te worden.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: