Suikervrije blueberry speltmuffins

25 Aug

Voor deze muffins komt mijn inspiratie van de leuke blog Focus on Foodies. Lianne maakt heerlijke suikervrije en glutenvrije gerechten. Je vind er echt veel inspiratie voor desserts, taartjes en koekjes en het leuke eraan is dat ze allemaal heel gezond zijn en je dus kan snoepen zonder je schuldig te voelen :-).

De muffins zijn gemaakt met een deel speltmeel waardoor ze veel gezonder zijn dan een gewone muffin met tarwebloem. Spelt is niet alleen een van eiwitrijkste graansoorten, maar bevat ook vele vitaminen ( E, B groep, Foliumzuur, Niacine ) en mineralen, vooral ijzer, magnesium, fosfor. Spelt bevat ook de goede, onverzadigde vetzuren. Spelt bevat wel gluten, maar deze zijn niet te vergelijken met tarwegluten. De vitamine en mineralen zijn bij tarwe door het bewerkingsproces bijna helemaal verdwenen. Bij spelt blijven de voedingsstoffen tijdens het maalproces wel behouden. Speltmeel is ook veel gemakkelijker te verteren. Kortom het is een zeer gezond graan die veel meer in de keuken gebruikt zou moeten worden.

Blauwe bessen zijn echte superfoods en is dus super gezond. Anthocyanine, de stof die de blauwe bes zijn blauwe kleur geeft, blijkt ontstekingsremmend, anti-verouderend en cholesterolverlagend. Er zijn maar weinig voedingsmiddelen die meer anti-oxidanten bevatten dan blauwe bessen. Na blauwe bessen bevatten respectievelijk, aardbeien, pruimen, sinaasappelen, blauwe druiven en grapefruits veel anti-oxidanten. Verder bevorderen blauwe bessen ook nog de collageenproductie. Collageen is de natuurlijke stof die de huid elastisch en dus jong houdt.

De muffins zijn gelukkig niet zo zoet als die kant-en-klare muffins uit een pakje. En lekker luchtig, dat vind ik ook altijd belangrijk bij een fijne muffin. Daarnaast zijn ze erg vullend je kan ze dus zeker als ontbijt eten, al is het maar omdat ze geen geraffineerde witte suikers bevatten.

Ik at er eentje lauw op en ze waren echt heerlijk, alleen al de geur als ze in de oven zitten, doet je watertanden.

blueberry speltmuffins

Ingrediënten voor ongeveer 10 muffins:

  • 100 g speltmeel (volkoren)
  • 50 g quinoameel
  • 50 g amandelmeel
  • 1 tl bakpoeder (of wijnsteenbakpoeder)
  • 1 tl vanille-extract
  • 75 g kokosolie
  • 75 ml ahornsiroop (of ongeveer 100 g); je kan dit ook vervangen door agavesiroop
  • 1 dl amandelmelk
  • bosbessen naar keuze

Bereiding:

  • Meng in een grote kom het amandelmeel, quinoameel, en bakpoeder of wijnsteenbakpoeder door elkaar. Voeg daarna de kokosolie, ahornsiroop, eieren, amandelmelk en vanille extract toe. Roer goed door tot je een egale massa hebt.
  • Was de bosbessen goed en verdeel ze dan door het deeg en roer nog even door. Leg er ook een paar bovenaan op de deegjes. Ik heb ongeveer een 6 tal bosbossen per muffin gebruikt, maar niets belet je natuurlijk om er meer of minder te gebruiken.
  • Heb je een bakblik voor muffins? Vul dit dan met papieren of siliconen cakevormpjes en verdeel het beslag over 10 vormpjes.
  • Bak de blueberry muffins ongeveer 25 minuten op 170°C graden.
  • Laat de muffins na het bakken even afkoelen: net afgekoeld smaken ze nog lekkerder! In een luchtdichte doos kun je de muffins gerust een paar dagen bewaren.
Advertenties

2 Reacties to “Suikervrije blueberry speltmuffins”

  1. Christa. januari 24, 2014 bij 11:52 am #

    Hoeveel eieren? Dat staat niet in de lijst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: