Tapijtschelpen met sherry

26 Aug

José Pizarro: “Dit gerecht is een heerlijke combinatie van zoete, zoute en hartige smaken. Denk eraan dat tapijtschelpen als u ze koopt net als mosselen botervers moeten zijn: koop geen bevroren exemplaren en gooi openstaande schelpen altijd direct weg. Tapijtschelpen moeten volgens de regel in kraanwater gewassen zijn, maar ik leg ze voor het koken altijd een uurtje in water met zout om heel zeker te zijn dat er geen zand in de schelpen zit. Leg ze dan nog 20 minuten in vers kraanwater om het zout te verwijderen. Het kost wel wat tijd, maar is alle moeite meer dan waard.”

tapijtschelpen met sherry

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 3 el extra vierge olijfolie
  • 1 banaansjalot, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 800 g tapijtschelpen
  • 2 dl sherry
  • 1 takje tijm
  • versgemalen zwarte peper
  • 150 g serranoham, in blokjes
  • een handvol platte peterselie, fijngesneden

Bereiding:

  • Giet de olie in een grote pan met deksel waarin de schelpen in een enkele laag ruim passen en die ook groot genoeg is voor de open schelpen. Smoor de sjalot en knoflook in de olie op laag vuur tot de sjalot glazig is; laat ze niet kleuren. Doe de schelpen en de sherry in de pan en breng aan de kook; laat de alcohol voor een deel verdampen.
  • Voeg de tijm en de peper toe en zet een goed-sluitend deksel op de pan. Laat de schelpen 2 minuten staan. Controleer hoe ver ze zijn en laat ze eventueel nog langer koken – ze moeten binnen 4 minuten klaar zijn.
  • Neem als vrijwel alle schelpen open zijn de pan van het vuur. Gooi nog gesloten schelpen weg.
  • Voeg e ham en peterselie toe en dien de tapijtschelpen direct op.

Bron: De authentieke Spaanse seizoenskeuken van José Pizarro

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: