Wittebonensoep met venusschelpen

27 Aug

José Pizarro: “Peulvruchten en schelpdieren zijn een fantastische combinatie; kikkererwten en garnalen, borlottibonen met kleine garnaaltjes, ik zou door kunnen gaan – maar dit recept is een van mijn favorieten.”

Hier heb ik eerder een gelijkaardig recept van Claudia Roden gepost met venusschelpen. Het recept van Claudia Roden bevat iets minder ingrediënten.

wittebonen met venusschelpen

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 150 g gedroogde witte bonen
  • 1 laurierblad
  • 1 takje tijm
  • 3 el extra vierge olijfolie
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 ui, fijngesneden
  • 7 saffraandraadjes
  • 6 el droge sherry of witte wijn
  • 600 g venusschelpen
  • 6 dl visbouillon
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 5 takjes platte peterselie

Bereiding:

  • Week de bonen 12 uur in ruim koud water.
  • Doe de bonen de volgende dag in een pan met zoveel vers koud water dat het twee vingers hoog boven de bonen staat, voeg de laurier en tijm toe en breng de bonen aan de kook. Draai als ze borrelend koken het vuur lager en laat de bonen 1 uur zachtjes koken. Laat ze in de pan in het kookvocht afkoelen.
  • Verhit intussen de olie in een grote pan op halfhoog vuur en fruit de knoflook en ui in circa 5 minuten goudgeel. Doe de sherry of de wijn erbij en laat de vloeistof 2 minuten borrelend koken tot de alcohol is verdampt. Roer de saffraan erdoor.
  • Giet de bonen af en doe ze met de tapijtschelpen en de visbouillon bij het uienmengsel in de pan. Voeg zout en peper naar smaak toe, zet het deksel op de pan en breng alles aan de kook. Laat het gerecht 2 minuten koken voor u kijkt of de schelpen open zijn – neem de pan als ze open zijn direct van het vuur. Gooi nog gesloten schelpen weg. Voeg een scheutje olijfolie en de gesneden peterselie toe en dien het gerecht op.

bron: José Pizarro ‘De authentieke Spaanse seizoenskeuken’

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: