Zeeduivel met courgettesalade

1 Sep

Zeeduivel, ook wel staartvis of lotte genoemd, is samen met de zeewolf een van de lelijkste (monsterachtig uiterlijk), maar ook een van de lekkerste vissoorten. De vis ziet er dus niet meteen erg smakelijk uit, maar het is een dankbare stevige, graatloze vis die erg gegeerd is. Het zeeduivelseizoen loopt van juni tot oktober. Respecteer die periode en koop enkel dan zeeduivel, zodat onze kinderen er ook nog van kunnen genieten.

De zeeduivel bevat heel wat gezond eigenschappen. Het is een magere vis die veel eiwitten, vitaminen en mineralen bevat.

Ik serveer dit gerecht met een lauwe courgettesalade. Door de courgette flinterdun te snijden en te marineren in olijfolie, azijn en limoensap, worden de courgette slierten gegaard.

courgettesalade

Courgettesalade is een heerlijk bijgerecht

zeeduivel met courgettesalade

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 2 zeeduivelfilets (ongeveer 150 gr per filet)
  • 1 teentje knoflook, geplet
  • 1 tl kappertjes, fijngehakt
  • 1 takje tijm
  • sap van 1/2 limoen of citroen
  • olijfolie
  • verse kruiden: basilicum en dille

Courgettesalade:

  • 2 courgette, in dunne slierten
  • 1 teentjes knoflook, geplet
  • sap en zeste van 1 limoen
  • olijfolie
  • wittewijnazijn
  • verse kruiden: dille, bieslook, munt, fijngesnipperd
  • rucola
  • pecorino

Bereiding:

  • Doe de 2 visfilets in een ovenschaal. Wrijf ze in met het teentje knoflook en leg ze dan op de vis. Doe er de fijngesneden kruiden bij, een takje tijm, het sap van 1/2 limoen. Giet een scheutje olijfolie over de vis en zet de schaal in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 15 à 20 minuten of tot de vis gaar is.
  • Zet een kommetje op het vuur en doe er olijfolie in en het geplet teentje look. Zet het vuur zeer laag zodat de olie rustig de smaak van de knoflook kan opnemen. Je kiest zelf maar de hoeveelheid olijfolie. Bij mij was de bodem van het kommetje bedekt met olie.
  • Snij beide uiteinden van de courgettes en snij ze met een dunschiller in flinterdunne plakken. Meng ze in een kom met de zeste en het sap van 1 limoen en doe er verse kruiden bij. Ik heb bieslook, dille en munt gebruikt.
  • Giet een scheutje wittewijnazijn bij de olie en doe er dan de courgetteslierten bij. Laat het vuur heel laag staan en zet het dan af. Meng er dan wat rucola door en werk af met wat snippers pecorino.
  • Serveer de vis en courgettesalde met wat wilde rijst.

zeeduivel met courgette

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: