Linzensalade met gegrilde aubergine

13 Sep

Voor dit heerlijk gerecht heb ik mijn inspiratie gehaald op de blog van Ann Vertriest ‘Photocopy‘. Eigenlijk heb ik het recept blindelings gevolgd, alleen is er bij mij wat gedroogde ham en mozzarella aan toegevoegd (achteraf vond ik de mozzarella overbodig, maar de gedroogde ham is wel heel lekker bij). Dat smeuïge gerookte van de aubergines gaat perfect samen met de zoetige linzen en de knapperige groentjes. Ook het zouterige van de ham en het aardse van de linzen vind ik een geslaagde combinatie. Het kan zowel koud als warm gegeten worden.

Linzensalade met gegrilde aubergine

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 2 middelgrote aubergines
  • 2 el rodewijnazijn
  • 100 g groene linzen (Puylinzen)
  • 4 kleine wortelen
  • 3 stengels bleekselder
  • 1 laurierblad
  • 3 takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 rode ui
  • 2 el olijfolie + extra om te besprenkelen (ik heb hazelnootolie genomen)
  • 12 kerstomaatjes (gehalveerd)
  • 1 el platte peterselie, fijngehakt
  • 1 el basilicum, fijngehakt
  • Optioneel: 2 el griekse yoghurt (of zure room) en 2 sneetje gedroogde ham (p.p)
  • zout en peper (van de molen)

Bereiding:

De aubergines grillen:

  • Doorprik de aubergines veelvuldig met een vork (da’s omdat anders zo’n aubergine wel eens durft te ontploffen) en leg ze op het vuur (bbq en gasvuur) of onder de grill en draai de aubergines regelmatig. De aubergines moeten helemaal ineengezakt zijn en de schil moet zwartgeblakerd en gebarsten zijn. Op de bbq en het gasvuur duurt dit 15 minuutjes (ongeveer), in de oven 1 uur.
  • Haal met een lepel het vruchtvlees eruit en gooi de schil weg. Laat het vruchtvlees zeker 15 minuutjes uitlekken, meng er daarna 1/2 lepel azijn en een flinke snuf zout en peper onder. Zet opzij.

De groentjes uit de oven:

  • Snij 4 wortels, 2 stengels selder en 1/2 rode ui in kleine blokjes, doe ze samen met de tomaatjes in een vuurvaste schotel. Besprenkel met 1 eetlepel olijfolie, een beetje zout & peper en zet minstens 45 minuutjes in een voorverwarmde oven op 180° (ik heb ze er een goede 60 minuten in gestoken).

De linzen:

  • Doe 1 selderstengel in een kookpot, doe er de 1/2 ui, tijm, laurier bij en de linzen. Zet het geheel onder water en laat de linzen zachtjes koken gedurende maximaal 25 minuutjes. Schep er af en toe het schuim af. Giet af in een zeef en haal er de groenten, ui, tijm en laurier uit. Doe er de overschot van de olijfolie bij en de rode wijnazijn, roer goed om en houd de linzen warm.

Wanneer de groentjes uit de oven beetgaar zijn, mag je ze uit de oven halen en ze onder de linzen roeren. Besprenkel het geheel met nog wat olijfolie (ik heb hazelnootolie gebruikt), kruid stevig met peper en zout en roer er de fijngehakte kruiden onder.
Schep de linzen op de borden, verdeel er de aubergines over en een schep zure room of Griekse yoghurt (dit heb ik er niet opgedaan). Serveer met de gedroogde ham (ik heb de ham 10 minuten in de oven geroosterd).

linzensalade met gegrilde aubergine en hamlinzensalade met gegrilde aubergine bord

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: