Rog met ansjovis, olijven en kappertjes

22 Sep

Rog leeft op de zeebodem en heeft daarom een uitgesproken, karaktervolle smaak. Die komt het best tot uiting in eenvoudige gerechten met een rijke, brede smaak. Door zijn wat gronderige smaak is rog goed te combineren met ingrediënten die uit de grond komen: gestoofde witte of groene kool bijvoorbeeld, of aardappelen. In het algemeen kunnen ingrediënten met een uitgesproken smaak de combinatie met rog aan, zolang ze de vis maar niet domineren. Ik kies voor vrij sterke smaken zoals rozemarijn en ansjovis. Ze passen uitstekend bij rog. Let op met ansjovis, zorg dat de ansjovis niet overheerst.

 rog met kappertjes, olijven en rozemarijn

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 1 rogvleugel, in twee
  • 5 ansjovisfilets in olie, grofgehakt
  • 3 tl kappertjes, fijngehakt
  • 10-tal zwarte olijven, in stukjes
  • 2 stengels selder, fijngesneden
  • 3 tomaten, ontveld en ontpit, in blokjes
  • sap van 1 citroen + zeste
  • extra vierge olijfolie
  • een scheutje balsamico
  • blaadjes van 2 takjes rozemarijn, fijngesnipperd
  • versgemalen zwarte peper

Bereiding:

  • Maak de saus: doe de fijngesneden rozemarijn, de ansjovis, de tomatenblokjes, de selder, de olijven en de kappertjes in een mengschaal. Kruid met zwarte peper (geen zout want ansjovis is al zout), sap van 1 citroen (doe er eventueel ook wat zeste bij), een scheut olijfolie van goede kwaliteit en een scheutje balsamico. Roer alles om en proef en voeg eventueel nog wat ingrediënten toe.
  • Leg de 2 stukken rog in een ovenschaal en doe er de saus over. Zet gedurende 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.
  • Serveer met wat rucola en eventueel een tomatensalade.

rog met ansjovis, kappertjes en rozemarijn

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: