Zuiderse stoofpot met zalm

16 Okt

Dit recept komt van Jeroen Meus. Ik heb er nog een extra paprika aan toegevoegd. In plaats van aardappelen, heb ik zoete aardappel gebruikt. De zoete aardappel is een rijke bron van vitaminen en mineralen. Met name vitamine A en C zijn oververtegenwoordigd.  Daarnaast bevat dit ondergronds groeiende gewas veel vezels, die zorgen voor een verzadigd gevoel. Waar zoete aardappel het meest bekend om staat in de fitness- en gezondheidswereld is de hoge concentratie van complexe koolhydraten en de lage glycemische index die daaruit voortkomt. Het mooie van zoete aardappel is dat het de bloedsuikerspiegel juist reguleert en de insulinepieken tegen gaat. Zoete aardappel hoef je niet voor te koken. Ik heb deze meelaten stoven met de andere groenten. Reken toch zo’n goeie 20 minuten vooraleer de zoete aardappel gaar is. Wie graag ansjovis lust kan het zout in de bereiding vervangen door enkele opgelegde filets, maar dit hoeft zeker niet. Ik heb het recept gemaakt zonder ansjovis en het was ook heel smaakvol. In plaats van zalm, zou je ook met witte vis kunnen werken, maar zo sappig stukje zalm smaakt echt wel heerlijk bij deze mediterraanse groentjes.

Zuiderse stoofpot met zalm

Ingrediënten voor 4 personen:

  • stukken zalmfilets (ontveld, ongeveer 180 gram per portie)
  • 1/2 zoete aardappel, in blokjes
  • rode paprika, in grove stukken
  • 1 gele paprika, in grove stukken
  • aubergine
  • rijpe tomaten
  • 150 g jonge spinazie
  • dikke sjalotten
  • 1 teentje look
  • enkele takjes tijm
  • een tak rozemarijn
  • 400 g tomatenstukjes (in blik)
  • eetlepels ontpitte zwarte olijven (naar smaak)
  • 1 eetlepel kappertjes (naar smaak)
  • zoute ansjovisfilets (naar smaak)
  • snuifje cayennepeper
  • snuifje paprikapoeder
  • dl witte wijn
  • enkele scheutjes olijfolie
  • peper
  • zout
 Bereiding:
  • Pel de sjalotten en snij ze in kwartjes. Snipper de stukken sjalot grof. Verhit een stoofpot of een grote sauteuse op een matig vuur. Schenk er een lik olijfolie in en stoof de sjalotstukjes glazig. Pel de look en plet de teen tot pulp. Roer de lookpulp onder de stovende sjalotten.
  • Schil de rode paprika met een dunschiller. Snij de vrucht in kwarten en verwijder de zaadlijsten en de fluwelige witte vliesjes binnenin. Snij de paprika in grove stukken en doe ze in de pot.
  • Spoel de courgette en de aubergine. Snij de uiteinden van de courgette, snij de groente overlangs in kwarten en vervolgens in hapklare blokjes. Snij de aubergine eerst in dikke plakken en vervolgens in grove blokjes. Roer in de groentemengeling en schenk er wat extra olijfolie bij. Zeker de aubergine gedraagt zich graag als een spons.
  •  Rits de blaadjes van de takjes tijm en van de tak rozemarijn. Hak de taaie kruiden zo fijn mogelijk en roer ze doorheen de stoofpot.
  •  Spoel de tomaten schoon en snij ze ongeschild in grove stukken. Roer de vruchten door de groenten en laat de mengeling een tiental minuten stoven op een zacht vuur.
  • Snij de zoete aardappel in grove stukken en doe ze bij de stoofpot.
  •  Verwarm de oven voor op 180°C.
  •  Schenk een beetje olijfolie in een ovenvaste schotel. Kruid de vis met peper van de molen en wat zout. Schenk wat witte wijn over en rondom de stukken vis. Scheur een vel aluminiumfolie los en span het over de inhoud van de schotel. (Dus niet over de hele schotel, maar rechtstreeks over de vis.) De geurige stoom zal de vis helpen om sappig te garen.
  •  Schuif de vis in de oven van 180°C en reken 10 tot 12 minuten tot de zalm precies voldoende gaar is. (Afhankelijk van de dikte van de zalmfilet en de capaciteiten van je oven.) In mijn oven was het toch 15 minuten vooraleer de zalm rosé was.
  • Werk intussen de groentestoofpot af. Giet het blik met tomatenstukjes over de gestoofde groenten. Voeg de ontpitte olijven toe, samen met uitgelekte kappertjes. (Gebruik een hoeveelheid naar smaak.) TIP voor de liefhebbers: Verzamel wat zoute ansjovisfilets. Hak de zoute visjes fijn en roer ze door de stoofpot. Dit vervangt het zout in de bereiding. Ik heb gewoon zout toegevoegd en geen ansjovis.
  •  Proef het eindresultaat en kruid de groenten met een snuifje paprikapoeder en een voorzichtig beetje cayennepeper.
  • Spoel de jonge spinazie schoon, laat ze uitlekken en roer de blaadjes doorheen de groentestoofpot. Ze zullen in geen tijd ‘wegsmelten’ tussen de collega-groenten.
  •  Schep een flinke portie van de zuiderse groentestoofpot in diepe borden en leg er een gepocheerd stuk zalmfilet bovenop.

Zuiderse groenten

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: