Rog met venkel en tomaten- en olijvensalsa

28 Okt

 

 

 

 

Gepocheerd en geserveerd met gesmolten boter en kappertjes is rog een klassieke delicatesse. Ik heb de kappertjes behouden, maar gecombineerd met olijfolie, citroensap en witte wijn.

Eén tot twee keer per week vis eten is ideaal voor de gezondheid. De meeste vissoorten zijn mager. Zelfs al is de vis vet, hij bevat onverzadigde vetten. Deze werken cholesterol-verlagend en hebben een positief effect op de hart- en bloedvaten. Vis bevat bovendien veel eiwitten, vitaminen en mineralen.

Ik serveer de rog met gestoofde venkel. Venkel bevat veel gezonde eigenschappen:

  • venkel bevat veel pro-vitamine A, vitamine B1 en C, foliumzuur, calcium, kalium en magnesium.
  • het is een uitstekende bron van vezels
  • het heeft een goede invloed op je spijsvertering en bij gevoelige darmen.
  • Venkel werkt krampwerend, urineafdrijvend, antiseptisch en helpt tegen winderigheid (heel goed tegen kolieken en krampen bij kinderen).
  • uit recent onderzoek is ook gebleken dat het eten van venkel een gunstig effect heeft op de sterkte van je botten.
  • venkel bevat weinig calorieën: slechts 12 kcal in 100 gram rauwe venkel.

rog met tomatensalsa en venkel

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 2 stukken rog
  • 1 venkel, in vieren
  • 2 stengels witte selder, in grove stukken
  • witte wijn
  • 1 citroen, het sap
  • 1 takje tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 teentje knoflook
  • 10-tal appelkappertjes, gehalveerd
  • 2 mespunten graantjesmosterd

Tomaten- en olijvensalsa:

  • 2 tomaten, ontpit & ontveld, in blokjes
  • 1 sjalotje, fijngesnipperd
  • 10-tal zwarte olijven, in stukjes
  • 1 tl kappertjes, fijngesneden
  • 1 handvol basilicum, fijngesnipperd
  • 1 handvol platte peterselie, fijngesnipperd
  • zwarte peper & fleur de sel
  • olijfolie extra vierge
  • wittewijnazijn

Bereiding:

  • Snij de venkel in vier stukken en kook hem 15 minuten in gezouten water. Laat hem goed uitlekken. Doe er de grof gesneden bleekselder bij. Haal hem er na 15 minuten uit en bak hem aan met een teentje fijngesnipperde knoflook in olijfolie. Kruid met peper & zout en wat citroensap. Overgiet met een scheutje witte wijn en smoor hem 10-12 minuten.
  • Doe ondertussen de twee stukken rog in een ovenschaal. Smeer hem in met wat graantjesmosterd. Leg er een takje tijm en rozemarijn bij. Kruid met peper & fleur de sel. Doe er het sap van 1/2 citroen bij, een scheut witte wijn en wat olijfolie. Zet de roggevleugels ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.
  • Maak ondertussen de tomaten- olijvensalsa. Snipper het sjalotje fijn. Snij de tomaten in blokjes en de olijven en de kappertjes in stukjes. Kruid met peper en fleur de sel. Doe er wat citroensap bij, een scheutje olijfolie van goede kwaliteit, de witte wijnazijn en de verse kruiden.

rog met kappertjes en venkel en tomatensalsa

rog met kappertjes en venkel

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: