Zeebaars met venkel, pestopuree en tomatensalsa

30 Okt

 

 

Zaterdagavond had ik vrienden op bezoek voor het avondeten. Ik maakte dit bord klaar als hoofdgerecht.

De venkelschotel is echt heerlijk bij vis. Ik serveer er zeebaars bij met een gewone puree die op smaak wordt gebracht met een verse pesto.  Drie venkelknollen heb ik geroosterde in de oven en met de vierde knol heb ik een venkelzalfje gemaakt die ik op smaak heb gebracht met koolzaadolie. Echt, die smaak van koolzaadolie is echt super bij de venkel. Leg onderaan het venkelzalfje en daarbovenop dan de zeebaars met de tomatensalsa.

zeebaars met venkel, pestopuree en tomatensalsa

 

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de pestopuree:

  • 1 kg aardappelen
  • 80 g Parmezaanse kaas (in blok)
  • 60 g basilicum
  • 1 teentje look
  • 15 cl olijfolie
  • 1⁄2 citroen
  • 60 g pijnboompitten
  • peper & fleur de sel

Voor de venkel en de zeebaars:

  • 4 zeebaarsfilets
  • 4 venkelknollen
  • 250 g kerstomaatjes, gehalveerd
  • 2 takjes verse tijm & wat gedroogde tijm
  • 1 tak rozemarijn
  • 2 teentjes knoflook, geplet
  • olijfolie
  • peper & fleur de sel
  • koolzaadolie

Voor de tomatensalsa:

  • 3 tomaten, ontveld & ontpit, in blokjes
  • 10 zwarte olijven, in stukjes
  • 1 tl kappertjes, fijngesneden
  • verse kruiden: bieslook en basilicum
  • sap van 1/2 limoen
  • peper & fleur de sel
  • scheutje wittewijnazijn
  • olijfolie extra vierge

Bereiding:

Voor de pestopuree:

  • Maak de pesto: Neem de blender erbij en voeg daarin enkele ingrediënten samen: de pijnboompitjes, stukjes Parmezaanse kaas, de gepelde look en een flinke portie verse basilicum. Schenk er ten slotte de olijfolie bij en mix alles op volle toeren tot een gladde pesto. Voeg nu het sap van de citroen toe en kruid de pesto met een snuifje zout en wat peper van de molen. Proef de saus en kruid ze naar smaak bij.
  • Kook de aardappelen gaar in gezouten water gedurende 20 minuten. Stamp ze plat met een pureestamper. Doe de aardappelpuree in een kookpot en voeg er de pesto aan toe. Meng alles samen tot een smeuïge en kruidige puree. Proef en voeg naar smaak wat extra zout en extra olijfolie aan toe. Je kan de puree eventueel ook nog extra smaak geven door er wat zeste van limoen bij de doen en een klein scheutje wittewijnazijn.

Voor de venkel en de zeebaars:

  • Maak de venkelknollen schoon. Snij bovenaan het groen af. Snij 0,5 cm van de onderkant. Haal het buitenste blad eraf als het beschadigd of vuil is.
  • Snij drie van de vier knollen in dikke plakken van ongeveer 1 cm. De steelaanzet mag je eraan laten, dat houdt de bladeren samen. Leg ze in een ovenschotel. Giet er een scheut olijfolie over. Kruid met peper & fleur de sel. Leg er de gekneusde teentjes knoflook bij, de takjes tijm en de tak rozemarijn. Zet de schaal een dik uur in een voorverwarmde oven van 180°C.
  • Halveer de kerstomaatjes, leg ze dicht tegen elkaar op een bord met de gesneden kant naar boven. Kruid flink met wat gedroogde tijm en een beetje zout en peper. Giet er nu in een dunne straal olijfolie over. Leg de kerstomaatjes de laatste 15 à 20 minuten tussen de venkel. Leg er op dat moment ook de zeebaars bij. Kruid de vis wel nog met peper en een beetje fleur de sel en doe nog wat olijfolie over de vis. De vis moet ongeveer 15 à 20 minuten garen in de oven.
  • Maak met de vierde venkel een venkelzalfje. Snij hem in stukken en kook hem in gezouten water (ik heb in het water ook nog een takje tijm en blaadje laurier gedaan) tot hij volledig gaar is (ongeveer 20 minuten). Doe de stukken venkel in een blender. Kruid met peper & fleur de sel. Doe er een scheutje koolzaadolie bij en blend de venkel tot je een zalfje bekomt.

Voor de tomatensalsa:

  • Ontvel en ontpit de tomaten en snij ze in blokjes. Doe ze in een mengschaaltje en doe er de stukjes olijven en kappertjes bij. Kruid met sap van 1/2 limoen, peper & fleur de sel. Doe er wat olijfolie extra vierge bij en een scheut wittewijnazijn. Werk af met verse bieslook en basilicum.

Serveer nu alles op een bord. Doe het zalfje van venkel onder de vis en leg op de vis een schep van de tomatensalsa. Dresseer de pestopuree in een keukenring en leg dan nog  wat venkel en kerstomaatjes op het bord.

Advertenties

Eén reactie to “Zeebaars met venkel, pestopuree en tomatensalsa”

  1. Anke november 1, 2013 bij 5:22 pm #

    Ja dat is geen slechte combinatie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: