Salade van gegrilde groenten met haloumi

2 jun

salade van gegrilde groenten met haloumisalade met gegrilde groenten met haloumi

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 1 aubergine, in plakken
  • 1 courgette, in plakken
  • 1 oranje paprika, geroosterd en in reepjes
  • 1 rode paprika, geroosterd en in reepjes
  • 1 rode ui, in ringen
  • 1 vleestomaat, in partjes
  • een takje kerstrostomaten
  • 4 sneetjes serranoham, gedroogd in de oven
  • 1 zakje rucola
  • 1/2 pakje haloumi
  • zwarte peper & fleur de sel
  • olijfolie
  • afwerking: parmezaanschilfers

Vinaigrette:

  • sap van 1/2 citroen
  • goede scheut olijfolie extra vierge
  • sap van de geroosterde tomaten en paprika’s
  • scheutje wittewijnazijn
  • peper & fleur de sel

Bereiding:

  • Rooster de oranje en rode paprika in de oven. Leg ze in een ovenschaal en zet ze in een voorverwarmde oven op 180°C. Laat ze ongeveer een klein uurtje in de oven staan tot het vel zwart is en blaren heeft. Als je ze afsluit in een plasticzak dan krijg je het vel er gemakkelijk af. Hier op mijn blog vind je een uitleg hoe je paprika’s het best roostert. Bewaar het vocht voor de vinaigrette.
  • Leg ook de kleine mini trostomaten (of kerstomaten) in een ovenschaal en doe er wat verse takjes tijm over. Kruid ze met peper & fleur de sel. Zet ze in een warme oven op 180°C gedurenden 30 minuten. Bewaar het vocht voor de vinaigrette.
  • Haal het vocht uit de aubergines door er wat grof zout over te strooien en ze op een bord te leggen met tussen elke laag aubergine keukenpapier. Op de laatste laag zet je weer een bord en laat ze zo minstens 15 minuten staan. Zo worden ze minder taai en smaken ze beter. Bestrijk de grillpan met een beetje olijfolie en grill de plakken aubergine en courgette in een grill pan. Kruid ze met peper.
  • Snij de haloumi in plakken en grill ook de kaas in de grillpan.
  • Aangezien ik niet zo een grote grillpan heb, leg ik alle groenten samen op een ovenschaal en steek ik alles nog een 10-tal minuutjes onder de grill in de oven. Zo is alles ook samen warm. Leg daarbij ook ringen rode ui en de sneetjes serranoham; zo wordt hij mooi knapperig.
  • Neem een grote serveerschaal en doe daarin de rucola, partjes tomaat, geroosterde minitrostomaten of kerstomaten. Kruid alles al eens met peper & fleur de sel. Trek nu de courgettes en aubergines in slierten en doe ze ook in de serveerschaal.
  • Vergeet de vinaigrette niet te maken wanneer alles in de oven zit: knijp 1/2 citroen uit in een mengschaaltje. Doe daarbij wat sap van de geroosterde paprika’s en tomaten. Giet er een goede scheut olijfolie bij van goede kwaliteit en een scheutje wittewijnazijn. Kruid met peper & fleur de sel. Serveer de vinaigrette over de salade met gegrilde groenten.

Tip: je kan eventueel nog wat artisjokharten en olijven bij de salade doen. Als je het gerecht vegetarisch wil houden, kan je gewoon de serrano weglaten. 

2 Reacties to “Salade van gegrilde groenten met haloumi”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Salade van gegrilde groenten en haloumi | Loopgekke keukenprinces - oktober 2, 2013

    […] groenten … Ik ben er dol op. Ik heb al een aantal recepten gepost met geroosterde groenten, maar ik kan er echt geen genoeg van krijgen. Zo heb je ook meteen je dagelijkse porties vitamines […]

  2. Salade van gegrilde groenten en haloumi » Loopgekke Keukenprinces - november 18, 2013

    […] groenten … Ik ben er dol op. Ik heb al een aantal recepten gepost met geroosterde groenten, maar ik kan er echt geen genoeg van krijgen. Zo heb je ook meteen je dagelijkse porties vitamines […]

Plaats een reactie